Art digital

L'espai immersiu i interactiu més gran del món és al centre de Barcelona

L'Ideal crea un món de fantasia inspirat en el festival Tomorrowland dins de l'antic Cinema Aribau

BarcelonaPer a qui el metavers encara li soni com una dimensió desconeguda, ara té una porta per entrar-hi al centre de Barcelona. El festival Tomorrowland ha instal·lat a l’antic Cinema Aribau un espai immersiu i interactiu inspirat en els mons de fantasia que imagina aquest festival, paral·lelament als concerts de música electrònica que cada estiu atreuen a Bèlgica 400.000 persones (tres vegades el públic del Sónar). Ara bé, a l’Aribau no hi haurà una rave electrònica: The great library of tomorrow s’acosta més a una experiència cinematogràfica que a un concert de música techno, però alhora no té res a veure amb les pantalles. Aquí han desaparegut per deixar pas a un viatge col·lectiu, immersiu i interactiu que no té precedents. “És l’àrea de metavers més gran del món”, confirma Jordi Sellas, soci de l’estudi Layers of Reality i director d’Ideal Barcelona, que s’ha ocupat de dissenyar-la, motiu pel qual s’estrena a Barcelona.

"Tomorrowland és un esdeveniment global molt potent, que volia ampliar el seu públic i les seves narratives a noves disciplines, i ens va venir a buscar per crear una experiència immersiva diferent. Era impossible fer a l'Ideal això que plantegem a l'Aribau, perquè és un espai diàfan gegant molt difícil de trobar", explica. Si l'experiència de realitat virtual que es pot veure a l'Ideal sobre la descoberta de Tutankamon ja és sorprenent, a l'Aribau encara és més gran i més llarga. Cada hora hi poden entrar només una trentena de persones, per això el preu de l'entrada s'enfila entre els 20 i 30 euros. Els fans més obvis de Tomorrowland són els joves a la vintena, però aquesta experiència és totalment familiar (a partir de 6 anys).

Cargando
No hay anuncios

Una visita de vertigen

The great library of tomorrow és un viatge en un món màgic d'estètica steampunk on els fans de Tomorrowland reconeixeran els elements fantàstics que poblen l'univers del festival: cavallets de mar, papallones, vaixells-drac voladors, boscos florits, llibreries inacabables... Tot plegat entronca amb els universos de Jules Verne, d'El Senyor dels Anells i de Harry Potter i amb el lema optimista del festival, que és que a través de l'amor i la unitat es pot fer un món millor.

Cargando
No hay anuncios

Els espectadors passen per quatre sales amb instal·lacions d'arts digitals d'última generació: uns videomappings, una infinity room de tecnologia led (la sala ideal per fer-se fotos d'Instagram) i una creació feta amb intel·ligència artificial on apareix la cara del visitant, tot plegat imatges sempre sincronitzades amb la música, que inclou la banda sonora de Tomorrowland del compositor Hans Zimmer. Però l'atractiu principal de la visita és l'entrada a la sala immersiva, per la qual el visitant es mou lliurement amb unes ulleres de realitat virtual. Són els 1.000 m² que s'han adequat cobrint les butaques del cinema Aribau. El visitant furga en una llibreria virtual i en consulta llibres, té la sensació que puja i baixa amb ascensors, viatja a un jardí on pot fer espetegar les floretes, passa per ponts i balcons de vertigen i veu un planeta amb dues llunes. La sensació immersiva és extraordinària, i és per on va el futur de la realitat virtual: sensacions més realistes, incloure-hi el tacte i la sincronització amb diverses realitats paral·leles.

The great library of tomorrow obre aquest divendres en versió en català, castellà i anglès, i com a mínim estarà en cartell fins al març a l'Aribau. Després, com totes les produccions d'Ideal Barcelona, començarà a viatjar per diferents espais del món, probablement primer a Boom (Bèlgica) amb motiu del festival, que també té una seu a São Paulo (Brasil) i una edició d'hivern a Alpe d'Huez (França). A Barcelona hi van fer una única edició el 2017 que va ser accidentada, perquè s'hi va declarar un incendi que va fer desallotjar les 22.000 persones de públic.