BarcelonaL'ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona està congelada. El sobrecost de les obres, que s'ha disparat per l'encariment dels materials, i la manca del pressupost per executar-les ha obligat el centre a replantejar-se l'operació i a estudiar alternatives. Segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, en una reunió que va mantenir aquest dijous la direcció del museu amb el consorci (on hi ha representats l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el ministeri de Cultura i la Fundació Macba) "van acordar treballar en un reajustament del calendari i del pressupost en l’execució de l’ampliació del museu", segons fonts del museu. Les obres estaven pressupostades en 11 milions d’euros i estava previst que estiguessin acabades a finals del 2023, cosa que evidentment ja era impossible perquè no s'ha mogut ni una rajola.
"El projecte d’ampliació que va ser aprovat no compta a hores d’ara amb tot el finançament necessari per dur-lo a terme atès l’encariment del procés constructiu. Es treballarà amb l’equip d’arquitectes guanyadors per racionalitzar costos i terminis", han comunicat des del Macba. Sense el total del pressupost, és inviable licitar les obres. Tanmateix, han insistit: "El museu ha de créixer".
Des de l'Ajuntament, el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, assegura que estan "compromesos amb l'ampliació" però admet que el museu ha demanat un termini fins al juny per "racionalitzar el projecte i buscar-ne el finançament" i, a la vegada, "treure tot el suc possible dels metres actuals del Macba, però no com a alternativa a res".
De manera que abans d'arribar a l'estiu, i passades les eleccions municipals del maig, s'hauria de saber si l'ampliació projectada es tirarà endavant o s'aparcarà. De moment estudiaran un millor ús dels espais que ja té el museu. El centre ja treballa amb l'arquitecte Santiago Cirugeda i Alice Attout, del despatx Recetas Urbanas, especialistes en arquitectura social, per millorar la permeabilitat del museu amb el veïnat. En aquest camí, que interessa especialment a la nova directora, Elvira Dyangani Ose, han obert un Jardí Ambulant perquè l'utilitzin els veïns.
De fet, una vintena d'entitats veïnals del Raval segueixen oposant-se a l'ampliació del Macba perquè farà perdre 900 metres d'espai públic a la plaça dels Àngels. D'aquí la insistència de la direcció i de l'Ajuntament a millorar les relacions amb el seu entorn, després d'anys en què s'ha acusat el museu de donar l'esquena al Raval: "Estar ben enganxat al teu entorn és el que permet projectar-te al país i al món", diu Martí.
Sis anys de polèmica
2017
La desitjada ampliació del Macba va començar a dibuixar-se el 2017, quan les administracions van signar el seu pla estratègic. L'ampliació també apareixia al Pla de Museus de la Generalitat. El museu tenia compromesa la Capella de la Misericòrdia per a l'ampliació des del 2013, quan el consistori l'hi va cedir, però el juny del 2018 l'Ajuntament va oferir aquell mateix espai al CatSalut per fer-hi el nou CAP Nord, un equipament que cal amb urgència.
2019
Va començar un litigi polític i veïnal que lamentablement va enfrontar cultura i salut. El 2019 era un any electoral, i va ser un any d'estira-i-arronsa, de manifestacions i propostes d'ampliació alternatives. La resolució va ser el novembre del 2019: el CAP es quedaria amb la Capella i el Macba ocuparia un edifici de nova planta a la plaça dels Àngels.
2021
L'abril del 2021 el despatx Harquitectes i els suïssos Christ & Gantenbein van guanyar el concurs internacional per fer l'ampliació del Macba, que havia d'estar a punt a finals del 2023. No tindrà més sort el dispensari. El CAP del Raval Nord tampoc no estarà a punt quan estava previst: per ara l'estrena s'ha ajornat fins al 2025. El juliol del 2021 entra a la direcció del museu Elvira Dyangani Ose.