Art

Els premis GAC dels galeristes premien la galeria Mayoral i la Col·lecció d’Art Banc Sabadell

El jurat també reconeix l'exposició 'Miró-Picasso' i les galeries RocioSantaCruz i Palmadotze

2 min
Foto de família dels guanyadors del Premis GAC 2024

BarcelonaEls galeristes catalans han celebrat aquest dimarts l'acte de lliurament dels seus guardons anuals. La dissetena Nit del Galerisme, celebrada al Macba, ha reconegut la pluralitat de les galeries d'art i el col·leccionisme, mentre que, com ja era públic, els guardons honorífics han recaigut en l'artista Jordi Pericot i el galerista Miguel Marcos.

El premi al col·leccionisme ha sigut per a la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, considerada pel jurat una de les més riques de Catalunya, "per la seva continuïtat en donar incansable suport a l’art, als artistes i a les galeries, mitjanant una col·lecció d’art contemporani que reflecteix l’estat de la creació artística de les últimes dècades en una dimensió històrica, temàtica i evolutiva". El premi a la crítica l'ha rebut Eudald Camps, col·laborador del Diari de Girona i altres publicacions, "per l’anàlisi del fet artístic mitjançant una immersió profunda en la creació com a fet cultural que travessa disciplines i bascula del passat al present".

En el terreny del comissariat, el premi estava cantat: les guardonades són les quatre comissàries de l’exposició Miró-Picasso, Teresa Montaner, Sònia Villegas, Margarida Cortadella i Elena Llorens. Per al jurat, aquesta mostra ha sigut "un esdeveniment excepcional, un projecte de gran complexitat i ambició resolt de manera brillant des de la seva curadoria", subratlla el jurat. El mitjà de comunicació premiat és suplement cultural del diari El País, Babelia, "per ser una edició de referència en llengua castellana arreu del món".

Les quatre galeries d'art premiades

Pel que fa a les galeries premiades, la galeria Mayoral ha triomfat en la categoria de millor programació, per fer conviure grans mestres amb altres artistes com "Jordi Alcaraz, Eulàlia Grau i feminismes en l’exposició Breaking the rules, tot cercant un equilibri entre passat i present". Per al jurat, la millor exposició en una galeria és Matèria i origen, de Claudi Casanovas, a la galeria Artur Ramon, "pel paper renovador de la ceràmica contemporània, que ha mostrat un cop més aquest autor".

En la categoria de millor exposició d'un artista de mitja carrera, la galeria premiada és Palmadotze, per Polka, de Sabine Finkenauer, perquè els seus dibuixos, pintures i escultures reconnecten "amb el vessant més líric del llegat de les avantguardes històriques del segle XX".

El palmarès inclou dos premis més per a galeries. Rocío Santa Cruz és la guanyadora en la categoria d'artista emergent per 2B, d’Andrés Torres, perquè l'artista va desplegar una mena de "pinacoteca decimonònica amb un imaginari individual ple de qüestions crítiques sobre l'experiència de viure". Finalment, la galeria A34 ha sigut reconeguda en la categoria de millor exposició històrica per Tàpies. Itineraris, "pel rigor en la construcció d’una mirada retrospectiva a l’obra del pintor Antoni Tàpies amb poques obres molt escollides". Els premis GAC estan organitzats per l’associació Galeries d’Art de Catalunya i l’associació Art Barcelona.

stats