Art i guerra

Olot, espai segur de creació per a cinc artistes ucraïneses

La residència Faberllull olotina acull dones provinents d’Ucraïna perquè puguin desenvolupar la seva obra en pau

OlotDurant una setmana, del 13 al 21 de setembre, la residència artística Faberllull d'Olot es converteix en un refugi a recer de la guerra, lluny de les bombes i l'estrès, per a cinc creadores ucraïneses que no poden dedicar-se a l'art en calma al seu país. Són les videoartistes i escriptores Katerina Krokha i Hanna Trofimova; la compositora Evgènia Martxuk; la científica i ceramista Halina Istomina, i la dissenyadora de moda i il·lustradora Inna Sych. Totes fugen —algunes amb fills i la família— de la guerra a Ucraïna.

A la residència de la capital garrotxina han trobat el clima de calma, comprensió i acompanyament necessari per treballar els seus projectes. La majoria no es coneixien abans de conviure aquesta setmana i aquí han teixit complicitats i han trobat molts punts en comú. Totes prenen la guerra que han viscut de primera mà com a eix temàtic de les seves obres i entenen l'art com un procés de teràpia personal per superar el trauma i denunciar la situació del seu país al món. Des de l'esclat de la guerra, moltes dones ucraïneses s'han apuntat a la residència d'aquest centre de l'Institut Ramon Llull i ara, per primera vegada, coincideixen cinc dones de la mateixa nacionalitat durant una setmana.

Cargando
No hay anuncios

Comprendre les emocions de la guerra

"Visc a Kíiv i allà no em sento tranquil·la, sinó amb angoixa pels constants atacs de drons i el perill de les bombes. Per això busco projectes a l'estranger per poder marxar i crear en un ambient de seguretat", explica Hanna Trofimova. "Fins fa dos anys pensava que viuria en un món en pau, que les guerres eren cosa del passat, i ara a Ucraïna ja no tenim aquest futur assegurat". Per a Trofimova, el paper de l'art en el context d'un conflicte bèl·lic és fonamental: "Les notícies expliquen els moviments militars i els fets de la guerra, però a través de l'art podem intentar comprendre les emocions de les persones que viuen aquests esdeveniments de prop", defensa la videocreadora. La proposta artística que treballarà a Olot va en aquesta línia: es titula Entuminent i explora en primera persona com els sentiments es bloquegen com a mecanisme de protecció per poder sobreviure als fets traumàtics d'una guerra. "Vius en un estat depressiu i deixes de sentir tant els sentiments negatius com els positius", conclou.

Cargando
No hay anuncios

La guerra, "un somni surrealista"

Kateryna Krokha, que també crea a través de les imatges i els textos, va néixer prop de Donetsk, una de les zones més perilloses, a tocar de la frontera russa, i ara s'ha traslladat a viure a una regió menys amenaçada del país. Enmig de l'atac rus, ha filmat a primera línia les destrosses de l'exèrcit invasor, com la voladura de la presa i la central hidroelèctrica de Kakhovka el 6 de juny, que va causar riuades molt virulentes i va afectar greument la població civil. A Olot intentarà editar tot aquest material audiovisual per muntar un curtmetratge documental. "Vaig ser allà, tinc les imatges gravades a la ment de l'aigua destrossant pobles i emportant-se persones i animals, però, per a mi, encara és com un somni surrealista fruit de la meva imaginació, com si no hagués passat de veritat", comenta.

Cargando
No hay anuncios