Obres d’un valor “incalculable”, destruïdes pels bolsonaristes a Brasília
L'assalt a les institucions del Brasil ha malmès patrimoni artístic i arquitectònic
BarcelonaEls seguidors radicals de Bolsonaro que van envair diferents seus del poder institucional del Brasil han provocat danys en nombroses obres d’art que hi havia als diferents palaus. Els fets es van produir diumenge i ja han estat condemnats per la presidència del país, que considera que “els terroristes han destruït una part important de la col·lecció artística i arquitectònica de la història nacional”. Segons els balanços publicats pel director de Curadoria dels Palaus Presidencials, Rogerio Carvalho, algunes peces han patit danys “irreparables”. Carvalho també ha dit que “el valor de tot el que s’ha destruït és incalculable per la història que representa”, i considera “molt difícil” la restauració d’algunes obres.
Els danys es concentren en obres que decoraven els salons del Palau de Planalto, on hi ha una de les principals col·leccions d’art modernista del país, però també han arribat a pintures, escultures i mobles històrics situats al Congrés i al Tribunal Suprem Federal.
Obres afectades
Entre les peces afectades hi ha As mulatas, del pintor brasiler Emiliano di Cavalcanti, valorada en 1,5 milions de dòlars. També un rellotge de pèndol del rei Joan VI de Portugal que li havia regalat el monarca francès Lluís XIV, l’escriptori del president fundador de Brasília, Juscelino Kubitschek, i la Venus apocalíptica, escultura de l’artista argentina Marta Minujín.
Obres com l’escultura O flautista, de Bruno Jorge, o el vitrall Araguaia, de Marianne Peretti, han estat totalment destruïdes. Altres han quedat en pèssimes condicions, com Bandeira do Brasil de Jorge Eduardo, que s’ha trobat flotant en una inundació, també provocada pels radicals, al primer pis del palau presidencial. D'altra banda, l’escultura de bronze A bailarina de Victor Brecheret ha desaparegut.
Totes les fotografies situades a la galeria d’expresidents de Brasil han estat arrancades de les parets. Fins i tot s’han emportat regals d’autoritats estrangeres, exposats a les vitrines del palau legislatiu, i una pilota d’or signada pel futbolista Neymar que formava part d’una exposició sobre el mundial de Qatar 2022.
A la seu del Suprem ha sortit malparada A Justiça, d’Alfredo Ceschiatti, que ha estat tacada amb aerosols; diverses representacions de personalitats històriques situades al Hall dels Bustos; un tapet de la princesa Isabel del Brasil i l’històric escut de la República, que decorava la paret principal del plenari del tribunal. A més dels danys artístics, han sortit perjudicades tres edificacions creades per l’arquitecte Oscar Niemeyer.