Art

"El Museu Carmen Thyssen de Barcelona ja és oficial"

L'alcalde, Jaume Collboni, rep la baronessa Carmen Thyssen al Saló de Cent per anunciar oficialment la creació de l'equipament a l'antic cinema Comedia

BarcelonaLa baronessa Carmen Thyssen té cada vegada més a prop veure complert el desig de disposar d'un museu propi a Barcelona. Dues setmanes després que el fons d'inversió Stoneweg comprés l'antic cinema Comedia per uns 100 milions d'euros per exposar-hi la col·lecció de pintura catalana de la baronessa, aquest dijous l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut Thyssen i el conseller delegat i fundador de Stoneweg, Jaume Sabater, al Saló de Cent de l'Ajuntament per "donar la benvinguda" al Museu Carmen Thyssen de Barcelona. "Vull fer un reconeixement a una persona que creu fermament en la cultura, i que és una de les col·leccionistes d'art més importants del món", ha subratllat Collboni.

En el torn de preguntes, l'alcalde ha dit que la implicació de l'Ajuntament de Barcelona ha sigut "acompanyar el projecte", i ser "diligents" en la qüestió urbanística. Pel que fa al règim com s'exposaran les obres, Sabater ha explicat que es tracta d'un acord privat que va més enllà d'un lloguer i que és "un projecte conjunt" entre Stoneweg i Carmen Thyssen. Per això s'ha creat una fundació, Arte y Legado Barcelona, que coordinarà l'operativa del museu. Pel que fa a Stoneweg, la companyia va fitxar Juan Manuel Sevillano, exgerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, per liderar la divisió Stoneweg Places & Experiences, dedicada a impulsar projectes culturals i de lleure. "Crearem un museu molt del segle XXI que estarà ple d'obres meravelloses en les quals he cregut sempre, i museus d'arreu del món ens deixaran obres molt importants", ha subratllat Carmen Thyssen. En paral·lel a la col·lecció, en el futur Museu Carmen Thyssen de Barcelona hi haurà exposicions temporals d'art, moda, arts decoratives i joieria. I el disseny dels espais serà fruit de la col·laboració d'un estudi català i un d'alemany que no han fet públics, i inclouran un espai immersiu, un auditori, una botiga i un restaurant.

Cargando
No hay anuncios

"La Barcelona de l'ambició cultural esperava aquest dia, i aquest dia finalment ha arribat", ha assegurat Collboni, que ha insistit que "torna la Barcelona de l'ambició cultural", on tenen cabuda nous espais amb el màxim rigor i la màxima excel·lència. "La Barcelona que diu que sí als grans museus públics i els grans museus privats", ha subratllat l'alcalde. Per a Collboni, la cultura barcelonina viu "un moment molt bo", i l'ha concretat en les pròximes ampliacions del Macba i del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). "Amb aquest museu, juntament amb les ampliacions del Macba i el MNAC, fem un salt d'escala històric, qualitatiu i quantitatiu", ha dit l'alcalde.

La trobada entre Collboni i la baronessa, que ha estat acompanyada per la seva filla Carmen, ha aixecat una gran expectació mediàtica. El Saló de Cent ha estat ple a vessar d'autoritats del cos consular i nombrosos representants del món de la cultura. "Un museu és un temple de l'art —ha dit Collboni—. Per a Barcelona tenir un Museu Carmen Thyssen és un somni fet realitat, el de continuar sent una capital mundial de l'art. Volem que aquest museu també sigui un dinamitzador de l'art de la nostra ciutat". Així mateix, per a l'alcalde, el museu ha d'atraure les grans obres i, al mateix temps, projectar universalment l'art català dels segles XIX i XX, i també hi haurà artistes contemporanis. Algunes de les obres que es podran veure en la col·lecció permanent seran Interior a l'aire lliure (1892), de Ramon Casas, Port de Barcelona (1889), d'Eliseu Meifrèn i La creu de terme (1892), de Santiago Rusiñol.

Cargando
No hay anuncios

Una localització privilegiada

La localització del futur museu a la cruïlla de la Gran Via i el passeig de Gràcia és "una victòria de la ciutat de Barcelona", i estarà envoltat de grans edificis modernistes com els de l'illa de la Discòrdia, tal com ha recordat, i ha fet broma amb una cita de Picasso que ha atribuït a la baronessa: "Doneu-me un museu, que l'omplo".

Cargando
No hay anuncios

Per a Jaume Sabater, el museu és una nova pedra per fer de Barcelona "una capital europea de la cultura". Sabater també ha assegurat que han après i que han sortit reforçats de desafiaments anteriors, com el nonat Museu Hermitage barceloní, tot i que no l'ha anomenat, i ha assegurat que la cultura és una eina indispensable de transformació social. "La cultura ho engloba tot, és transformadora, és l'engranatge que mou la roda", ha dit. A més a més, Sabater ha fet una crida a la col·laboració per densificar el teixit cultural de la ciutat, i ha reclamat que la cultura sigui "sostenible i accessible a tothom". "El Museu Carmen Thyssen de Barcelona ja és oficial, el camí comença ara", ha conclòs Sabater, que ha avançat que la perspectiva del museu serà "totalment innovadora".

El Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, també en curs

El Museu Carmen Thyssen de Barcelona està previst que obri les portes el 2027, tot i que encara se n'estan tramitant les llicències, cosa que l'Ajuntament podria agilitzar pel seu interès en el projecte. Si es compleix el calendari, serà catorze anys després de l'anunci d'un primer Museu Carmen Thyssen dins la nonata Esplanada dels Museus de Montjuïc.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, continua el projecte del Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, on estava previst que la baronessa exposés la seva col·lecció de pintura catalana. D'altra banda, Carmen Thyssen té 27 quadres dipositats al MNAC, en la seva línia de donar suport als museus catalans. "Tant les col·leccions de Madrid i Màlaga, com tots els museus catalans on tinc obres dipositades fluiran plegats", ha dit Thyssen, tot i que no ha concretat si el futur museu al passeig de Gràcia afectarà el dipòsit del MNAC.