Mor el pintor Josep Navarro Vives, un creador incansable
Inventor de nous llenguatges, és una de les figures fonamentals de l'art català de la segona meitat del XX
BarcelonaEl pintor Josep Navarro Vives ha mort a Barcelona als 91 anys. Fill de pares catalans, va néixer el 1931 a la localitat francesa de Castelsarrasin i es va establir definitivament a Barcelona a principis dels anys seixanta. És una figura cabdal de l'art pictòric de la segona meitat del XX. De mentalitat inquieta i curiosa, va creuar constantment fronteres geogràfiques i estètiques. L'exploració de nous llenguatges va fer que canviés radicalment d'estil al llarg dels setanta anys que va dedicar a la pintura. Entre altres distincions, Navarro Vives va ser distingit amb la Clau de Barcelona (1997) i la Creu de Sant Jordi (2016).
Format a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, va exposar per primera vegada a Barcelona i a Madrid als anys 1955 i 1956. El 1957 el govern francès li va atorgar una beca per ampliar els seus estudis a l’École des Beaux-Arts de París. Dos anys més tard va aconseguir-ne una altra a la Saint Martin’s School of Art de Londres. El 1972 va ser seleccionat per a la realització d’un gran mural per al Rockefeller Center de Nova York. Aquell mateix any també va exposar a la Biennal de Venècia.
Mogut per aquest afany de descobrir nous llenguatges, i inventar-ne de nous, va transitar de l'informalisme a l'abstracció geomètrica, de l'art figuratiu a l'hiperrealisme màgic. Va explorar les possibilitats dels olis sobre tela, els contrastos cromàtics i els jocs òptics, i últimament es va centrar en la natura morta, la barca i el paisatge. Aquesta capacitat per crear nous llenguatges és el que el converteix en un dels artistes més singulars de la segona meitat del segle XX. Ha exposat a Catalunya, a l’estat espanyol i a la resta d’Europa, com també als Estats Units i al Brasil. La seva última exposició va ser "Entre quietud i inquietud", que es va fer l'agost del 2020 al castell de Benedormiens de Castell d’Aro.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet arribar el condol a la família i ha destacat de Navarro Vives la "curiositat i exploració de llenguatges", amb sensibilitat també per les "iniciatives artístiques vinculades al barri barceloní del Raval, on va viure durant anys".