Art

Miquel Barceló proposa fer un gran mural a la Sagrada Família

L'artista mallorquí ha mostrat el seu interès als responsables de la basílica per fer una intervenció ceràmica a la façana de la Glòria

BarcelonaMiquel Barceló torna a tenir una gran obra a l'horitzó: després de la capella del Santíssim de la Seu de Mallorca, ara l'artista mallorquí ha demostrat el seu interès per fer un altre gran mural ceràmic a la façana de la Glòria de la Sagrada Família. Com ha avançat aquest diumenge l'Última Hora i ha pogut confirmar l'ARA, Barceló s'ha posat en contacte amb els responsables de la basílica per col·laborar en el guarniment de la façana, que quedarà definit per una comissió teològica i una comissió artística. La proposta s'ha fet pública just després de la polèmica pel seu cartell del 125è aniversari del Barça.

Així, com que està previst que la façana inclogui centenars d'escultures, hi treballarien més artistes. Abans de Barceló, quan va morir Josep Maria Subirachs, els responsables de la Sagrada Família es van posar en contacte amb Jaume Plensa, però l'artista va declinar la proposta. "És un arbre massa gran, no m’hi veig amb cor. Adoro Gaudí, però no per treballar-hi", va dir Plensa en una entrevista a l'ARA el setembre del 2020. Més endavant, tampoc va acceptar l'encàrrec de les escultures del tetramorf que coronen les torres dels evangelistes, tal com va publicar la periodista Maria Palau a El Punt Avui.

Cargando
No hay anuncios

Per a la façana de la Glòria, la Sagrada Família ha elaborat el pla teològic de la façana a partir de la interpretació de la proposta de Gaudí, que va deixar molt pocs materials sobre com havia de ser, i el 2019 es va anunciar que la comissió artística havia preparat una selecció de noms i les bases d'un concurs per seleccionar els artistes que treballarien en el temple, una iniciativa de la qual no se n'han tingut més notícies. En aquest sentit, el president de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, Esteve Camps, va afirmar a Catalunya Cristiana que Gaudí va pensar la façana de la Glòria en tres nivells, "terrenal, espiritual i celestial" i que per això hi treballarien almenys "tres escultors".

Cargando
No hay anuncios

El futur de les obres de la façana de la Glòria

Si la col·laboració tira endavant, Barceló tornaria a dialogar amb l'obra de Gaudí, com ja va fer a la Seu de Palma. Malgrat tot, ara les obres de la Sagrada Família estan concentrades en acabar la torre de Jesús en els pròxims dos anys. Els permisos d'obres de què disposa la Junta de la Basílica els permeten construir la façana de la Glòria fins al primer pòrtic, és a dir, la part vertical. Però encara no s'ha resolt el conflicte amb els veïns de l'edifici de Núñez i Navarro que hi ha al davant, de manera que no es pot construir el pont previst per damunt del carrer Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que encara hi ha molta feina al davant, sí que se saben alguns detalls de la façana de la Glòria, com ara que presentarà, entre molts altres elements, "la història de la humanitat des d’Adam i Eva fins al judici final, així com les ensenyances de Jesús, que menen els homes i les dones vers la glòria i la felicitat eterna", tal com es pot llegir en una publicació de la basílica. Per accedir a l'interior hi ha set portes de bronze, executades per Josep Maria Subirachs, cadascuna de les quals representa un sagrament. La porta central representa l’eucaristia. Pel que fa a les columnes, situades a banda i banda de les portes, representaran les set obres de misericòrdia corporals (donar menjar al que té fam, donar beure al que té set, vestir el despullat, allotjar el pelegrí, visitar els malalts, redimir els captius i enterrar els morts) i les set obres de misericòrdia espirituals (ensenyar al que no sap, donar bon consell a qui el necessita, consolar l’afligit, corregir el que va errat, perdonar les injúries, patir amb paciència les flaqueses del proïsme i pregar a Déu pels vius i pels difunts).

D'una altra banda, a les set columnes més exteriors que suportaran el nàrtex hi haurà representats els set dons de l’Esperit Sant, els set pecats capitals i les set virtuts capitals que s’hi oposen. Hi haurà també quatre campanars, dedicats als apòstols Andreu, Pere, Pau i Jaume el Major.