Art

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d'Escultura 2024

Ariadna Parreu rep un accèssit per 'Viró',una escultura feta amb plàstic, ferro, minerals i miralls

BarcelonaMarc Larré (Barcelona, 1978) és el guanyador del premi Antoni Vila Casas d'Escultura d'enguany, segons acaba de fer públic la Fundació Antoni Vila Casas, amb l'obra 2 braços, 3 genolls, 5 mans i 12 peus (2023). El premi està dotat amb 15.000 euros i una exposició monogràfica al Museu Can Framis l’any 2025. "Per a la fundació, la cita amb els premis Antoni Vila Casas de Pintura, Escultura i Fotografia, que se celebren anualment i de manera rotativa, ha esdevingut una de les fites més significatives, per tal com li permet fomentar la creació, reconèixer el talent emergent, valorar el context artístic actual i enfortir el teixit creatiu", afirmen des de la institució.

2 braços, 3 genolls, 5 mans i 12 peus està composta per cinc peces amb formes orgàniques que són fruit d'omplir amb una barreja de fang, sorra i guix cinc forats que l'artista va fer amb el cos en diverses platges del litoral català. Concretament, a la Punta de la Banya del delta de l’Ebre; a l’antiga desembocadura del riu Fluvià, molt a prop de Sant Martí d’Empúries, i a la platja de les Filipines, a Viladecans. Com explica Larré, aquesta sèrie condensa tres línies de recerca de la seva producció dels últims anys: "La desvinculació de l'objecte escultòric de les seves connexions històriques amb el poder, la crítica als privilegis de la visualitat a Occident i la vinculació de l'art amb la possibilitat o no de tenir una experiència autèntica".

Cargando
No hay anuncios

A 2 braços, 3 genolls, 5 mans i 12 peus aquestes tres línies es concreten en el fet l'escultura no està feta amb un material perdurable ni noble, cosa que l'allunya del poder. Així mateix, els diferents fragments defugen el "fetitxe burgès" perquè no vol ser un treball ni original ni virtuós, i per això és difícil inscriure-la en el mercat. I pel que fa a l'experiència, Larré explica que les peces les va fer en diferents platges del litoral català al llarg de diversos mesos i que la seva feina no va passar pel taller en cap fase de la producció per inserir-se, i això vol dir que va tenir lloc "en un context en què el que és real (fora de control) intervé en el procés de forma determinant". "El fang és sediment recollit del mar després del temporal Gloria i prové del llit de l'antiga desembocadura del riu Fluvià. Un jaciment amagat sota terra des de fa més de tres segles just al punt on la cultura hel·lenística va accedir a la península Ibèrica", explica l'artista.

Marc Larré va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i fotografia i cinema a The Cooper Union for The Advancement of Science and Art de Nova York. Entre les seves exposicions individuals hi ha Logo-dolmen, al Centre Párraga de Múrcia (2020); 1 + 1 = 3, a la galeria etHALL de Barcelona (2018), i De aquellas fotos estos barros, a la Fundació Suñol de Barcelona (2017).

Cargando
No hay anuncios

Endinsar-se en la idea de superfície

A més de l'obra guanyadora, Ariadna Parreu (Reus, 1982) ha rebut un accèssit per Viró (2023), una escultura feta amb plàstic, ferro, minerals i miralls amb la qual vol "aprofundir en el concepte de superficialitat" dins un projecte d'experimentació plàstica que va començar amb Plasma fantasma, estretament lligat a la vida dels insectes. Tres de les cinc peces que formen aquest projecte, Larva, Pupa i Imago, es van poder veure a La Capella, dins del festival ISEA. Cadascuna de les peces rep el nom d'un estat vital dels insectes.

Cargando
No hay anuncios

El jurat del premi Antoni Vila Casas 2024 ha estat format per les comissàries Caterina Almirall, Pilar Bonet, Natàlia Chocarro (assessora d'Art de la presidència de la Fundació Vila Casas), el director artístic de la fundació, Bernat Puigdollers (director artístic de la fundació), l'artista i anterior guanyadora del mateix premi Stella Rahola Matutes i el director general de la fundació, Joan Torras. Les dues obres guanyadores, que passaran a formar part de la col·lecció de la Fundació Vila Casas, i les 26 finalistes, triades entre 320 propostes rebudes, es poden veure en una exposició al Museu Can Mario de Palafrugell des d'aquest dissabte i fins al 23 de juny.

Els 26 artistes finalistes al premi són: Lluc Baños, Leonard Beard, Béatrice Bizot, Pau Borràs, Irene Cases, Natalia Castañeda, Xavier Escribà, Agustina Fioretti, Jordi Gich, Toni Giró, Alejandro Granero, Anna Ill, Laura Juanós, Marga de la Llana, Ariadna Mangrané, Oscar Moya, Ariadna Parreu, Jordi Plana Artista Visual, Lúcia Prancha, Artiatzar, Xavier Ristol, Sofia Salazar, Tura Sanglas, Ines Schaikowski, Laura Sebastianes, Agata Serafin i Jordi Tolosa.