Art

L'amistat i els camins divergents de Pablo Picasso i Joan Miró

L'exposició dels dos artistes serà el plat fort de la Fundació Joan Miró el 2023

'El passeig de Colom' (1917), de Pablo Picasso (esquerra) i 'Le balcon, Baix de Sant Pere' (1917), de Joan Miró
3 min

BarcelonaArriben amb comptagotes els detalls de la que serà una de les grans exposicions del 2023, la mostra que la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso dedicaran simultàniament a la relació entre els dos artistes, dins els actes commemoratius del cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso (justament quan en farà quaranta de la mort de Miró). Miró-Picasso estarà centrada en l’amistat que va unir els dos artistes, la relació amb Barcelona, que inclou la creació dels seus museus, i en com es van influir mútuament. “A Miró, Picasso li va servir per organitzar-se, per saber què havia de fer i què no”, afirma Teresa Montaner, la cap de la col·lecció de la Fundació Joan Miró i la comissària de la mostra juntament amb la seva companya Sònia Villegas i les seves col·legues del Museu Picasso Margarida Cortadella i Elena Llorens. 

Sigui com sigui, la fundació no vol avançar-ne més detalls fins que no ho puguin fer conjuntament amb el Museu Picasso. “L’exposició serà cronotemàtica i a les dues seus hi haurà obres de Picasso i de Miró. Ens hem centrat en tots els moments en què van estar més connectats –diu Villegas–. Van tenir una amistat personal molt important a partir del 1920, però en realitat el recorregut de l’exposició començarà el 1917, un any decisiu per als dos artistes”. Durant aquells mesos, Picasso va venir a Barcelona per presentar el ballet Parade, mentre que Miró pintava algunes obres en les quals el pes del cubisme s’imposava al del fauvisme.

La relació entre Pablo Picasso (Màlaga, 1881-Mougins, 1973) i Joan Miró (Barcelona, 1893-Palma, 1983) va ser més intensa durant els anys 20 i 30, mentre a partir de la Segona Guerra Mundial l'amistat va perdurar, però les seves trajectòries artístiques van ser més diferents. Malgrat tot, hi ha punts en comú com la ceràmica. L’exposició estarà dirigida pels directors dels dos museus, Marko Daniel i Emmanuel Guigon, i es podrà visitar del 19 d’octubre del 2023 al 25 de febrer del 2024. Comptarà amb el patrocini de la Fundació BBVA.

Captura de 'Songs for dying', de Korakrit Arunanondchai

Acostar l'art contemporani a tots els públics

La primera nova exposició del 2023 a la Fundació Miró obrirà les portes al març: Amics imaginaris (16 de març-27 de juliol), amb obres d’artistes internacionals com Paola Pivi, Kasper Bosmans i Afra Eisma, per revelar-ne la cara més pròxima i accessible a tots els públics. “Volem fer perdre la por dels visitants per l’art contemporani”, diu Martina Millà, la cap de projectes de la fundació i la comissària juntament amb Patrick Ronse, director de l’espai independent belga Be-Part. L’altra gran exposició de l’any serà 25 anys de Han Nefkens connectant persones mitjançant l’art, en què es podran veure les obres premiades en les diferents edicions del premi de videoart centrat en la regió Àsia-Pacífic que la Fundació Han Nefkens organitza juntament amb la Fundació Joan Miró i Loop. (25 de juliol-19 de novembre).

Coincidint amb la presentació de la programació del 2023, també s’ha estrenat l’arxiu de Joan Miró en un espai millorat a la torre octogonal de l’edifici. El pressupost serà d'11,3 milions d'euros. L'1 de gener del 2023 farà cinc anys que Marko Daniel va assumir la direcció de la Fundació Joan Miró i està previst que li renovin el contracte per tres anys més.

Trasllat de l'arxiu
stats