Art i música

Joan Fontcuberta al Liceu: "El 'Winterreise' és la Gioconda de la música"

El fotògraf converteix els estralls de l'Alzheimer en el fil conductor d'un muntatge sobre l'obra de Schubert

L'artista Joan Fontcuberta, la directora d'escena Anna Ponces, la poeta Susanna Rafart i el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar
2 min
Regala aquest article

BarcelonaJoan Fontcuberta és un artista i un assagista capdavanter i extremadament imaginatiu i, alhora, és capaç de tocar els temes socials més sensibles. Els estralls de l'Alzheimer són el fil conductor del muntatge del Winterreise de Franz Schubert que presentarà aquest divendres al Liceu, en el qual les imatges de fotografies degradades de paisatges muntanyosos de la seva sèrie Trauma hi encaixen com un guant. A més, l'obra, que al mateix temps manté l'esperit d'un concert, inclou unes fotografies generades amb intel·ligència artificial per representar la relació del protagonista amb la dona de la qual lamenta la pèrdua en els 24 lieds que componen l'obra.

"No cal ser musicòleg per entendre que el Winterreise és com la Gioconda en el camp de la música", afirma Joan Foncuberta. "M'interessa la relació de la fotografia amb la memòria. La fotografia és una promesa d'immortalitat, dona una eternitat que la nostra vida efímera no té. També m'interessa l'aspecte material de la fotografia, perquè té un sentit màgic de reemplaçar les absències. I tot això m'ha portat a pensar un Winterreise que, sense suplantar la música i els poemes de Wilhelm Müller, en la veu de Michael Volle i el piano de Helmut Deutsch, tingui un rerefons que intensifiqui el sentiment de melangia, la idea d'agonia i camí cap a la solitud", explica. "Però, en aquest cas, la tristesa no ve donada, com en el poema, per la pèrdua d'un amor, sinó pel deixar-se anar, per un record que s'esvaeix no per les deficiències que té la memòria, sinó perquè moltes vegades la pèrdua de contacte amb la realitat és causada per processos degeneratius de la memòria", adverteix l'artista, que ha viscut molt de prop dos casos d'Alzheimer. "Aquests casos m'han ferit i ho he acabat projectant en el que faig", subratlla.

'Trauma#0239' (2020), una de les fotografies de la sèrie 'Trauma' de Joan Fontcuberta

Les fotografies que apareixen a l'espectacle són una selecció dels paisatges dels Alps que el príncep italià Francesco Chigi va retratar entre el 1902 i 1904 i que s'han fet malbé per l'acció dels fongs. "Això em fa pensar què passa quan es malmeten les imatges fruit d'un dispositiu pensat per enregistrar les coses i es converteixen en fantasmagories", diu.

Les imatges de Fontcuberta es poden veure al fons d'una escenografia mínima que evocarà l'habitació de la residència on està ingressat el protagonista, i l'acompanyaran dues dones que interpretaran, respectivament, la seva muller i la infermera que en té cura. Així mateix, l'espectacle té un altre element: uns poemes de la poeta resident del Liceu, Susanna Rafart. "El plantejament de la posada en escena és fer dialogar tots aquests elements entenent que el Winterreise és un cicle de cançons i poemes que proposa una narració no lineal sinó fragmentada", afirma la directora d'escena, Anna Ponces. "El context de l'Alzheimer també té a veure amb els fragments, perquè la relació amb el món d'una persona que en té és fragmentada, i a partir d'això hem col·locat el personatge en un context diferent sense forçar-ho, i entenent que els poemes de la Susanna i les imatges del Joan van explicant més coses de la situació no sempre són lineals ni literals", conclou Ponces.

stats