Art

Ikea, Vinçon i els Domestic Data Streamers, protagonistes al Dhub

L'equipament es converteix en el vaixell insígnia de la nova direcció d'Indústries Culturals de l'Icub

Una de les peces de l'exposició 'Patters and recognitions'
4 min

BarcelonaLes exposicions més destacades de les catorze que es podran veure al llarg de l'any al Dhub (Disseny Hub Barcelona) abordaran problemes actuals com l'emergència climàtica i l'impacte de la intel·ligència artificial en la intimitat. També recolliran el talent de dissenyadors singulars com Martí Guixé i la primera gran reformulació de la col·lecció permanent del Museu del Disseny. "Hem de començar a generar una història, un discurs i un relat sobre la importància que la relació entre la tecnologia, la creativitat i la investigació té en la producció material del segle XXI", afirma José Luis de Vicente, director del Museu del Disseny i director artístic del Dhub. Aquestes són les 8 exposicions destacades del Dhub per al 2024:

'Patterns and recognitions. Una composició en tres parts de United Visual Artists'

Del 2 de febrer al 2 de març

Aquesta exposició, que forma part de la programació del festival Llum BCN, inclourà tres obres de gran format del prestigiós estudi londinenc United Visual Artists, conegut per les seves col·laboracions amb Massive Attack. Les escultures cinètiques i unes peces de light art exposades reaccionen a les dades recollides de l'entorn.

'Oficina ciutadana de memòries sintètiques', de Domestic Data Streamers

'Oficina ciutadana de memòries sintètiques'

De l'abril a l'agost

L'estudi barceloní Domestic Data Streamers instal·larà en un nou espai del Dhub anomenat Cub una oficina per crear, gràcies a la intel·ligència artificial generativa, imatges dels records més determinants dels ciutadans que ho demanin. Les imatges les aniran produint en temps real i formaran progressivament una exposició que es podrà veure en el mateix espai. La previsió és que aquesta oficina pugui rebre fins a 1.000 persones.

L''Ex-designer Project Bar' de Martí Guixé en una imatge d'arxiu

'Ex-designer Bar de Martí Guixé'

Del 23 de maig a l'1 de setembre

L'exposició, comissionada per la cap de col·leccions del Dhub, Teresa Bastardes, consistirà en la primera reconstrucció del bar construït amb tecnologia 3D que el dissenyador Martí Guixé va engegar al carrer Entença de Barcelona. El projecte es remunta a l'any 2015 i Guixé el va acabar poques setmanes abans de l'esclat de la pandèmia del covid, per la qual cosa no el va poder obrir i el va haver d'arxivar.

Expo Premis ADI 2022

'Premis ADI 2024'

Del 24 de maig a l'1 de setembre

Es tractarà d'un recull dels productes seleccionats i guanyadors durant els darrers dos anys. El recorregut estarà organitzat a partir d’una sèrie d’itineraris que vincularan els objectes a conceptes per posar en relleu l'afany inclusiu dels 90, dissenyadors i les seves bones pràctiques.

'Contra el disseny'

Del 4 d'octubre al 5 de gener del 2025

En el camp del disseny no tot són bondats. En aquesta exposició organitzada pel FAD, l’arquitecta, curadora i investigadora Maite Borjabad proposarà un exercici d'autocrítica de conceptes associats a un discurs superficial de millora social com el greenwashing i el pinkwashing. Per això, l’exposició vol obrir "noves perspectives des del disseny i la creació artística per tornar el significat a significants com ara la sostenibilitat, que han estat buidats per un ús banal i indiscriminat", diuen des del Dhub.

Captura de la pel·lícula 'The great endeavour'

'L’Oceà parla. Noves ecologies i economies del mar'

Del 10 d'octubre al 23 de febrer del 2025

Amb aquesta mostra el director del Museu del Disseny, José Luis de Vicente, analitzarà "els efectes de l’acció humana en els ecosistemes marins i reflexiona sobre com la ciutat haurà de redissenyar la seva relació amb el mar en les pròximes dècades". Després que l'obertura de Barcelona al mar va ser un dels canvis estructurals de la ciutat als anys 90, ara la crisi climàtica obliga a replantejar la seva relació amb l’element marí. L'exposició, que coincidirà amb la celebració de la Copa Amèrica, inclourà projectes arquitectònics i d'urbanisme, peces de roba, ginys tecnològics i dissenys amb un caràcter especulatiu.

L'interior de Vinçon en una imatge d'arxiu

'Vinçon vs. Ikea. 100 objectes d’Ikea que ens hagués agradat tenir a Vinçon'

Del 18 d'octubre al 23 de febrer del 2025

Aquesta mostra concebuda pel fundador de Vinçon, Fernando Amat, i l'arquitecte Juli Capella proposarà una reflexió sobre la democratització del disseny fent un joc de miralls amb peces de les dues marques, que estan als antípodes l'una de l'altra pel que fa a la concepció del disseny i el preu de les peces. També reflexionarà sobre la importància del disseny en el benestar de les persones. L'exposició abordarà com han evolucionat conceptes com el de la sostenibilitat i la funcionalitat, el debat entre el global i el local, i plantejarà com hauria estat un món en el qual la marca global fos Vinçon. La mostra inclourà un taller del dissenyador Curro Claret i de l'estudi d'arquitectes TAKK on es podran portar mobles d’Ikea en desús per donar-los una nova vida.

Captura del vídeo 'Strata incognita'

'Matter matters'

A partir del 14 de desembre

Coincidint amb el desè aniversari del Museu del Disseny, obrirà la primera exposició de la col·lecció permanent del mandat de José Luis de Vicente. En comptes de línies cronològiques o seleccions per disciplines artístiques, l'arquitecta Olga Subirós farà una selecció de peces dels fons del museu i de peces del segle XXI per plantejar "una profunda reflexió sobre l'estat actual del món des de la nostra relació amb la matèria i els materials que donen forma a cada element de la realitat". "L'exposició és un assaig sobre l'essencial transició històrica que es dona actualment en la nostra relació amb el món material, evolucionant des d'una perspectiva extractivista fins a una de més regenerativa", diuen des del museu. Amb més de 300 projectes sobre un centenar d'històries, la mostra estarà oberta almenys fins a la temporada 2026-27 i formarà part de la programació cultural de la Capital Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026. Al llarg de l'any, el Dhub també acollirà les exposicions Sustainable challenge: Moda amb perspectiva de gènere, pure gold, una exposició dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio, i una altra sobre La Central del Circ.

Una nova direcció general dins l'Icub

En la mateixa roda de premsa, l'Icub (Institut de Cultura de Barcelona) ha anunciat la creació de la nova direcció d'Indústries Culturals, que estarà encapçalada per la directora executiva del Dhub, Mireia Escobar, mentre que el director del Museu del Disseny, José Luis de Vicente, en serà el director artístic. Entre les futures línies de treball hi ha treballar conjuntament amb l'àmbit privat per enfortir el sector, fomentar el talent creatiu i impulsar la internacionalització de la comunitat creativa barcelonina. A partir d'ara, el Dhub es converteix, com diu el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, en "la casa de les indústries creatives de la ciutat, l'espai on es reconeguin i se sentin còmodes els creadors dels àmbits de la moda o el disseny, un espai on es rebin propostes, que es puguin articular en forma de debat".

stats