Art

L'home llop de Miquel Barceló es desferma a la fira Tefaf

La galeria Mayoral exposa aquest quadre icònic de l'artista, i Artur Ramon Art obres de Sorolla i Giacometti

BarcelonaL'ascens de Miquel Barceló va ser fulgurant: l'any 1982, quan tenia 25 anys, va ser l'únic artista de l'Estat que va participar en la setena edició de la Documenta de Kassel, un dels esdeveniments dedicats a l'art contemporani més importants del món. El director artístic de la Documenta, Rudi Fuchs, havia descobert Barceló en una exposició de la Fundació La Caixa a Madrid, i el va donar a conèixer internacionalment en una edició de la Documenta en la qual, com va dir el mateix Barceló aleshores, es podia veure com envellien els grans mestres de l'art modern i contemporani i, també, "els quadres molt salvatges" de la nova generació dels pintors alemanys nascuts com ell als anys 50.

Ell era tant o més salvatge, i entre les obres que hi va exposar hi ha Nu pujant les escales (1981), que s'ha convertit en una icona de la seva obra. Des d'aquest dijous la pintura és una de les estrelles de l'estand de la galeria Mayoral a la fira Tefaf de Maastricht, amb un preu de 650.000 euros. "El nostre propòsit és presentar obres de qualitat, tan rellevants com sigui possible, que aportin valor diferencial a la fira", afirma el galerista Jordi Mayoral. "I com a galeria de Barcelona, mostrar grans obres dels nostres creadors a un públic que no només és internacional, sinó també d'excel·lència", explica.

Cargando
No hay anuncios

Un homenatge radical a Duchamp

A Nu pujant les escales, el protagonista és un personatge que sembla gairebé un llop en qui es poden veure òrgans com el cor, els pulmons i els budells. Els regalims i les diferents textures del quadre, que és un homenatge a la pintura de Marcel Duchamp Nu baixant l'escala, anticipen l'obra posterior de Barceló.

Cargando
No hay anuncios

L'obra més cara de l'estand de Mayoral a Tefaf és, amb un preu d'1,2 milions d'euros, una aquarel·la de Joan Miró de l'any 1967 La femme. També s'exposen obres de grans noms com Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Manuel Millares i Joan Ponç. D'aquest últim es pot veure un guaix sense títol del 1947 que té un preu de 100.000 euros. "La feina del galerista també consisteix a recuperar uns artistes que no són tan evidents a escala internacional i valorar el que ens fa diferents com a cultura", explica Mayoral.

Mayoral té dins la fira un espai monogràfic dedicat a Salvador Dalí, amb una desena d'obres entre les quals n'hi ha una inspirada en La noia de la finestra; una Vanitas (1933) que va dedicar al seu amic René Crevel i Figura eqüestre molecular (1952), la més cara del conjunt, amb un preu de 580.000 euros. També Doble imatge amb aparició d'una figura de Vermeer en la cara d'Abraham Lincoln (1933), que recorda un altre homenatge a Vermeer que va fer cinc anys després titulat La imatge desapareix. "A Tefaf hi ha obres de Dalí ocasionalment, i algunes de les que portem connecten amb els grans mestres. Creiem que sorgirà un diàleg interessant", explica el galerista.

Cargando
No hay anuncios

De Sorolla a Tàpies

L'altra galeria catalana habitual a Tefaf és Artur Ramon, que exposa unes cinquanta peces entre pintures, escultures ceràmiques i arts decoratives dins la secció de la fira d'art i antiguitats, entre les quals destaquen Platja de València, de Joaquín Sorolla, amb un preu de 2,7 milions d'euros; una escultura de Giacometti, Làmpada-tassa amb dues figures, i una taula de centre de finals del segle XVIII de l'orfebre Martin-Guillaume Biennais considerada una de les peces més importants d'aquesta edició de la fira.

Cargando
No hay anuncios

També exposen un Retrat d'home (Sr. Hamon), de Mela Mutter, i obres de nombrosos artistes catalans com Antoni Tàpies, Manolo Hugué, Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Leandre Cristòfol i Miquel Barceló. D'aquest últim, Artur Ramon Art exposa una ceràmica, Figures vermelles foradades (2023). "Apostem decididament per la pintura catalana, i entenem el nostre d'art d'una manera desacomplexada", afirma Artur Ramon. "La nostra pintura, els únics que no ens les creiem és una part de la societat catalana", lamenta. Pel que fa al mercat d'aquestes dues galeries, en tots dos casos almenys el 75% és internacional.

Cargando
No hay anuncios

Des d'antiguitats gregues a obres de Kandinski i Cy Twombly

A més de Mayoral i Artur Ramon Art, entre les 270 galeries d'aquesta edició de Tefaf, que estarà oberta fins al 14 de març, hi ha tres galeries de la resta de l'Estat: Caylus, Colnaghi i Deborah Elvira. El ventall d'obres a la venda inclou antiguitats gregues, joies, manuscrits il·luminats, mobiliari, art africà i art asiàtic. I entre altres grans noms hi haurà Vassili Kandinski, representat per una pintura, Murnau mit Kirche II, que es podria vendre per més de 50 milions d'euros. També s'exposaran obres d'Auguste Rodin, Frans Hals, Guido Reni, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi, Claude Monet, Cy Tombly i Lucio Fontana.