Art

La galeria Mayoral obre una nova seu dedicada a l'art més actual

El nou espai arrenca amb una exposició sobre com els artistes transgredeixen els materials

BarcelonaLa galeria Mayoral de Barcelona s'ha convertit al llarg dels anys en un referent a Catalunya i internacionalment pel que fa a l'art de les avantguardes i l'art de postguerra, amb grans noms com Joan Miró, Salvador Dalí, Manolo Millares, Antonio Saura, Antoni Tàpies, Mari Chordà, Eulàlia Grau i Juana Francés. Ara els integrants de la segona generació de galeristes, Eduard, Jordi i Cristina Mayoral, volen actualitzar el radi d'acció de la casa, i aquest dijous han presentat una nova seu de la galeria al carrer Consell de Cent, al costat de la històrica, dedicada a l'art més actual. "Volem enfortir la galeria i donar-li una nova visió", diu Jordi Mayoral, recordant els famosos versos de J.V. Foix "m'exalta el nou i m'enamora el vell". "Venim de l'art del segle XX, i vam pensar que seria apassionant obrir un espai dedicat a l'art contemporani", afegeix. La nova sala té una superfície de 250 metres quadrats i l'ha reformat l'arquitecte Jorge Vidal, amb l'objectiu que sigui un espai flexible a propostes de diferents formats i que el protagonisme el tinguin les obres d'art.

Els Mayoral no s'endinsen sols en el panorama de l'art contemporani nacional i internacional, sinó que la nova seu tindrà com a directora artística Joana Hurtado, crítica d'art, comissària i exdirectora del Centre d'Art Contemporani de la Fabra i Coats. "La idea és que la nova seu sigui més que una galeria –afirma Hurtado–. L'encàrrec és fer una programació potent i coherent que connecti el context local, nacional i internacional. Per començar, una cosa molt important per a Mayoral és convidar els artistes a fer obra nova, posant-los totes les condicions perquè puguin crear. I també està previst anar a buscar comissaris que donin un plus a la programació i incorporar l'art contemporani a la línia editorial que ja tenen en el camp de l'art de postguerra".

Cargando
No hay anuncios

Una altra línia serà treballar amb "institucions públiques i privades" per poder mostrar conjuntament les obres amb profunditat. "La idea és atraure nous col·leccionistes, i també nous públics", subratlla. Així mateix, Hurtado treballarà per connectar les dues seus barcelonines de Mayoral amb la parisenca: "Intentem trobar els nexes en comú, i reivindico que, en comptes d'explicar el present des del passat, podem explicar el passat des del present, com el que deia Borges, que cada autor genera els seus propis precursors".

Cargando
No hay anuncios

Artistes que subverteixen els materials tradicionals

Com a reflex de l'ambició internacional del nou espai, obre les portes amb una exposició de cinc destacades artistes iberoamericanes d'ara: Carolina Caycedo, Catalina León, Cinthia Marcelle (coneguda a Barcelona per l'exposició que li va dedicar el Macba), Marga Ximénez i Pia Camil. La mostra porta per títol Mater, i en el text que l'acompanya, Chus Martínez, la comissària i directora de l'Institut de Gènere, Art i Natura de l'Acadèmia de Belles Arts i Disseny de Basilea, destaca la capacitat dels artistes contemporanis de desafiar els materials i les tècniques tradicionals.

Cargando
No hay anuncios

"L'exposició articula una artista colombiana, una brasilera, una argentina, una mexicana i una catalana, totes elles vinculades en la materialitat, i pensem que aquest nou espai radical i al servei dels artistes i de l'ecosistema artístic de Barcelona, Catalunya i Espanya pot ser una gran oportunitat per a tots", conclou Jordi Mayoral.