Françoise Gilot, l'artista a l'ombra de Picasso, mor als 101 anys
La prolífica pintora i escriptora francesa va seguir creant i inaugurant exposicions fins al 2021
BarcelonaLa pintora francesa Françoise Gilot (Neuilly-sur-Seine, 1921 - Nova York, 2023) ha mort aquest dimarts als 101 anys, segons informa The New York Times. Gilot va ser una artista destacada, però el seu art va estar eclipsat per la llarga i turbulenta relació romàntica amb Pablo Picasso, amb qui es portaven 40 anys. Des de ben petita Gilot va estar en contacte amb la pintura; la seva mare era aquarel·lista i la va introduir al món de les arts visuals. Tot i que Gilot va començar a estudiar la carrera de dret per fer content el seu pare, quan tenia 19 anys va abandonar aquell camí i es va centrar en l'art, que l'apassionava. Durant la Segona Guerra Mundial va ser detinguda en una protesta estudiantil contra els alemanys i posada sota vigilància.
Gilot va conèixer Picasso el 1943, quan ella tenia 21 anys i ell 61. En aquell moment Picasso estava aparellat amb Dora Maar, però el pintor va iniciar una relació amb Gilot que es va allargar durant deu anys. Mai es van arribar a casar, però van tenir dos fills junts: Claude i Paloma Picasso. Françoise Gilot va trencar amb el pintor el 1953. Va explicar en diverses ocasions que en aquell moment ell va dir-li: "¿Et creus que la gent estarà interessada en tu? Encara que creguis que agrades a la gent, se t'acostaran només per la curiositat d'haver estat una persona la vida de la qual va tocar la meva molt íntimament".
Tot i això, Gilot va refer la seva carrera artística després d'acabar amb la relació. Gilot va seguir pintant i exhibint les seves obres i va escriure diversos llibres. Un d'aquests va ser Vida amb Picasso, que va firmar conjuntament amb el crític d'art Carlton Lake el 1964. Aquell títol va vendre més d'un milió d'exemplars i es va traduir a 12 llengües. Pablo Picasso va intentar –sense èxit– aturar-ne la publicació a través dels tribunals. El llibre el va enfurismar tant que Picasso va trencar tot contacte amb Gilot i amb els seus dos fills.
Gilot també va triomfar en l'àmbit de les arts visuals. Les seves obres es troben en una dotzena de museus, entre els quals el Metropolitan Museum of Art de Nova York i el Centre Pompidou de París. En la seva època amb Picasso, les obres de Gilot van adoptar un estil acolorit i abstracte que s'inspirava en l'Escola de París de la postguerra i que va mantenir al llarg de les dècades. Fins fa dos anys, de fet, l'artista va seguir treballant prolíficament i va inaugurar exposicions a Europa i als Estats Units. També va seguir escrivint llibres com Interface: the painter and the mask, les memòries de la seva vida com a artista. El 1990 França va atorgar-li la Medalla de la Legió d'Honor, una de les màximes distincions del país.