Cinc propostes culturals per commemorar el Dia Mundial de la Sida
El Macba, el MNAC i el festival Dart presenten treballs relacionats amb l'impacte del VIH
BarcelonaEl Dia Mundial de la Sida es commemora des de l'any 1987 per donar suport a les persones seropositives i recordar les víctimes de malalties relacionades amb la sida. Coincidint amb l'aniversari d'enguany, repassem cinc propostes culturals per commemorar-lo.
Participar en el nou Dia Sense Art del Macba
L'ONG novaiorquesa Visual AIDS dona suport als artistes seropositius des de fa més de trenta anys i combat els estigmes que envolten la sida a través del diàleg. Com a senyal de dol organitzen el Dia Sense Art, una iniciativa a la qual el Macba es torna a afegir. L'edició d'enguany és la trentena i consisteix en la projecció en línia a la web del museu de set curtmetratges encarregats a set artistes sobre l’activisme més actual contra la sida, des de les iniciatives per combatre l’estigma a Nova Orleans fins a la cultura del sexe en públic a Chicago. Els vídeos es podran visionar gratis fins al dia 7 de desembre. I coincidint amb el Dia Mundial de la Sida el museu tornarà a il·luminar la façana de vermell aquest vespre, com també fan l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i altres equipaments com el Palau de la Virreina.
Mirar els documentals de Robert Mapplethorpe i Keith Haring del Dart
La programació del festival de documental d'art contemporani a Filmin inclou pel·lícules de dos grans artistes que van morir de malalties relacionades amb la sida: el fotògraf Robert Mapplethorpe, conegut per les seves fotografies amb imatges sexuals explícites i al mateix temps refinades, i el pintor Keith Haring, l'autor del mural amb el lema Juntos podemos parar el sida conservat al costat del Macba. Mapplethorpe: Look at the pictures repassa la vida i l'obra del fotògraf, i el títol recorda els atacs del senador republicà Jesse Helms contra les seves obres després que haguessin rebut ajuts públics. Pel que fa a The universe of Keith Haring,analitza la dècada durant la qual l'artista va viatjar per treballar arreu del món i es va fer famós amb els seus ninots lúdics i sovint punyents.
Assistir a la visita 'Dols queer' al MNAC
Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya organitza aquest dissabte i aquest diumenge la visita performativa i ritual Dols queer, una iniciativa de l'historiador de l'art Víctor Ramírez Tur, durant la qual un grup de ploraneres "rescataran les funcions empàtiques i litúrgiques que tenien moltes obres medievals", com diu el comunicat del museu. "Les ploraneres posaran al servei dels reclams LGTBIQ+ les funcions tradicionals del plany: visibilitzar de manera intensa el dolor causat per la pèrdua fins a fer-lo públic i social, posar en valor i dignificar un cos mort i mantenir el record d’aquella vida", diuen també des del museu. Les visites tindran lloc a les sales d'Art Gòtic i Modern del museu. Es tracta d'una activitat gratuïta. Com que l'aforament és limitat, la reserva prèvia és obligatòria.
Llegir 'La masacre silenciosa'
L'editorial Icaria ha publicat en castellà el llibre de l'historiador italià Roberto Morozzo della Rocca La masacre silenciosa. Cómo África podría haber muerto de sida y cómo cambió de rumbo, sobre la història del programa Dream, que, tot i arribar molt tard, va ser una fita històrica per combatre els estralls del VIH a l'Àfrica. L'autor recorda com els països africans no tenien accés als tractaments contra el virus que hi havia a Occident des de mitjans dels anys 90, i que l'aprovació de l'accés universal a les teràpies va ser molt tardana, el 2015.
Recordar la lluita contra el VIH
Des d'avui fins al dia 31 de desembre, l'organització barcelonina SIDA STUDI recull vídeos i fotografies relacionades amb l'activisme per combatre el VIH. Per a més informació, cal contactar amb ells al correu electrònic sidastudi@sidastudi.org. SIDA STUDI va entrar en funcionament el 1987 i treballen, com diuen ells mateixos, per fomentar "l'empoderament de les persones i les comunitats a qui s'està vulnerabilitzant les seves sexualitats".