Art

Entre espies i el poder femení: les cinc grans exposicions del CaixaForum

La seu barcelonina també dedicarà una mostra al cineasta Luis García Berlanga

BarcelonaLa diversitat temàtica i les aliances de la Fundació La Caixa amb grans museus internacionals marcaran les grans exposicions de la temporada 2023-2024 del CaixaForum de Barcelona.

'Art i natura. Un segle de biomorfisme'

(28 de setembre del 2023 - 14 de gener del 2024)

La primera exposició de la temporada inclourà un repàs a un segle de diàleg entre l'art i la natura amb més de vuitanta obres, entre pintures, escultures, fotografies i pel·lícules, de les col·leccions del Centre Pompidou de París. Entre els artistes representats hi haurà degans de l'art i l'arquitectura del segle XX com Raoul Hausmann, Kandinski, Miró, Le Corbusier, Paul Klee i Alvar Aalto, i també es podran veure treballs d'artistes contemporanis com Pamela Rosenkranz, Jeremy Deller, Michel Blazy i Neri Oxman.

Cargando
No hay anuncios

La comissària de l'exposició, la conservadora del Pompidou Angela Lampe, vol que el públic es replantegi el seu vincle amb el món natural en un moment de crisis globals i també que reflexioni sobre temes com l’atracció per les formes orgàniques, el descobriment de noves formes microscòpiques, la creació amb elements naturals i la biodiversitat amenaçada.

'Top secret. Cinema i espionatge'

(23 de novembre del 2023 - 17 de març del 2024)

Mata Hari, Carrie Mathison, James Bond i Edward Snowden seran alguns dels protagonistes de la mostra amb la qual el CaixaForum i la Cinémathèque Française analitzen el fenomen del cinema d'espies. S'hi podran veure prop de 270 peces, entre gadgets utilitzats per diferents serveis secrets, com el KGB, l'MI6 i la Stasi; cartells, vestits, documents, fotografies, instal·lacions i obres d'art. També, 90 pel·lícules. Els comissaris plantegen un joc de miralls entre el cinema i l'espionatge perquè tots dos registren i són “falsificadors” del món i també reivindiquen les sovint oblidades dones espies.

Cargando
No hay anuncios

'Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences'

(20 de febrer -16 de juny del 2024)

Al llarg de 5.000 anys d'història, el poder femení s'ha encarnat arreu del món en personatges molt diferents, com ara deesses, santes, dimonis, bruixes, rebels i dones maternals. Aquesta exposició s'endinsarà en tots ells amb 160 escultures i objectes sagrats del Museu Britànic. Entre les peces més icòniques hi haurà una estàtua grega d’Afrodita i una figura de Sekhmet. També amb una selecció d'obres d'art contemporani d'artistes com Marina Abramović, Ana Mendieta i Niki de Saint Phalle.

Cargando
No hay anuncios

'Horitzó i límit. Visions del paisatge'

(29 d’abril - 8 de setembre del 2024)

Va ser l'exposició inaugural del CaixaForum, i ara l'ampliaran. La comissària, Nimfa Bisbe, directora de la col·lecció d'art contemporani de la Fundació La Caixa, planteja que "el paisatge és un invent de l’art que ha determinat la nostra percepció de la natura i la nostra capacitat d’emocionar-nos davant dels fenòmens naturals". I que ara el gènere del paisatge torna a estar d'actualitat per les "possibilitats de fabulació que permet la tecnologia digital, i també per la inquietud que genera el deteriorament de la natura i l’amenaça mediambiental del canvi climàtic". La mostra inclourà obres de grans noms nacionals i internacionals com Tacita Dean, Hamish Fulton, Oriol Vilanova, Perejaume, Hiroshi Sugimoto, Andreas Gursky, Joan Fontcuberta, Bleda y Rosa, Michael Najjar, Rémy Zaugg, Joan Hernández Pijuan, Miquel Barceló, Cristina Lucas, Daniel Steegmann Mangrané, Patricia Dauder, Julius von Bismarck, Thomas Demand i Xavier Ribas.

Cargando
No hay anuncios

'Interior Berlanga'

(16 de juliol - 3 de novembre del 2024)

Tretze anys després de la seva mort, el CaixaForum i la Filmoteca Espanyola lluiran l'arxiu personal del director de Bienvenido, Mister Marshall,actualment en procés de catalogació després que l'Estat el comprés, amb una gran mostra que abordarà tots els aspectes de la seva trajectòria, des dels més tòpics fins als desconeguts. Molts dels continguts seran inèdits. Luis García Berlanga és un dels cineastes espanyols més internacionals i autor d’un relat humorístic i crític de l’Espanya de la segona meitat del segle XX. El recorregut arrencarà amb el seu món més íntim i continuarà amb la seva visió satírica de la història d’Espanya. També abordarà els múltiples matisos del seu cinema, el seu llegat, l'impacte de la seva empremta.