Carmen Thyssen i els promotors de l'Hermitage proposen obrir un museu al cinema Comèdia
La promotora de la baronessa i Stoneweg entren al procés de selecció de projectes per ocupar les sales de cinema clausurades
BarcelonaUn vell desig de la baronessa Carmen Thyssen és tenir un museu a la seva ciutat natal, Barcelona, on exposar la seva col·lecció d'art. Després que no tirés endavant el projecte d'un museu amb el seu nom a la frustrada Esplanada dels Museus de Montjuïc, ara Carmen Thyssen està enllestint un acord amb Stoneweg, la promotora del també nonat Hermitage de Barcelona, per exposar la seva col·lecció a l'antic cinema Comèdia, tal com van avançar dijous diversos mitjans i ha confirmat l'ARA. Des de Stoneweg Experience no avancen més detalls de l'operació, però sí que reiteren que mantenen "un diàleg constant amb els representants de tots els sectors culturals del país" i que estan "sempre disposats a considerar i explorar noves iniciatives culturals tant en l'àmbit nacional com internacional". Pel que fa al cost del projecte, la inversió de la promotora seria d'uns 30 milions d'euros i llogaria l'edifici durant vint-i-cinc anys.
L'edifici del cinema Comèdia és propietat de les famílies Pla i Planàs i el projecte de Carmen Thyssen és una de les nombroses propostes, sembla que una dotzena, que han rebut per donar un nou ús a l'edifici, que va tancar com a cinema al gener. "Els propietaris busquen un projecte que aporti valor i compromís a la ciutat a llarg termini", afirma l'agència que representa la propietat. Abans d'aquest projecte s'havia plantejat que l'equipament continués com a cinema, vinculat a festivals, o com a sala de concerts. De moment, no hi ha cap decisió presa sobre els usos futurs de l’edifici.
La incògnita del contingut
La gran incògnita que plana sobre el projecte és quines obres de la col·lecció de Carmen Thyssen s'hi exposarien. Mentre les famílies Pla i Planàs decideixen el futur del Comèdia, continua el desenvolupament del projecte del futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, concebut per acollir de manera estable una part de la seva col·lecció, després de les exposicions temporals que la baronessa hi va organitzar durant alguns anys. Està previst que la primera fase de les obres, consistent en la reforma interior del monestir de Sant Feliu de Guíxols, comenci a la tardor. El consistori disposa de 3,6 milions d'euros que han aportat la Generalitat, la Diputació de Girona i l'Estat. També han fitxat l'exconseller de Cultura, Ferran Mascarell, com a assessor, amb la intenció d'aconseguir finançament privat.
L'anunci del nou projecte al Comèdia es produeix un any després que Carmen Thyssen arribés a un acord amb el ministeri de Cultura segons el qual ella i el seu fill Borja lloguen la seva col·lecció de 330 obres, 179 de les quals ja estan exposades, per 6,5 milions d'euros anuals durant quinze anys. Així mateix, té un museu amb el seu nom a Màlaga, on es pot veure pintura espanyola del segle XIX, i un altre a Andorra. Carmen Thyssen també té dipositat un conjunt d'obres al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), però fonts dels museu asseguren no tenen coneixement del projecte del Comèdia.
Pel que fa a les activitats de caràcter cultural de Stoneweg, en paral·lel al Comèdia tenen en curs la creació d'un centre expositiu a l'antiga fàbrica Godó i Trias de l'Hospitalet de Llobregat.