Art

Els artistes de la fira Loop busquen alternatives entre els ancestres i el metavers

La 21a edició de la fira inclou treballs de grans noms com Ugo Rondinone i Lawrence Lek

El vídeo d'Ugo Rondinone 'Burn to shine' a la fira Loop
3 min

BarcelonaLes crisis globals estan removent profundament alguns artistes contemporanis, que busquen nous camins en un retorn a la natura o apel·lant al que és ancestral. N'és una bona mostra el vídeo que l'artista suís Ugo Rondinone presenta des d'aquest dimarts fins dijous en la 21a edició de la fira de videoart Loop, ubicada com és habitual a l'Hotel Almanac Barcelona: a Burn to shine, exposat per la galeria Esther Schipper, es poden veure 12 percussionistes i 18 ballarins i ballarines al voltant d'un foc en un desert, ballant una coreografia inspirada en un trànsit ancestral magribí i al mateix temps evocadora del cicle de destrucció i renaixement de l'au fènix.

Aquesta barreja de visceralitat i mística també és present en el vídeo de Carlos Casas, l'artista que representarà Catalunya a la pròxima Biennal d'Art de Venècia, exposat per la galeria Àngels Barcelona. L'obra, titulada Grotta, la va filmar al Monte Verità suís on Hermann Hesse va passar uns dies meditant i fent dejuni el 1907, i les imatges criden l'atenció perquè volen representar l'atmosfera del lloc experimentant amb la imatge i el so.

Entre els 7.000 i els 40.000 euros

En aquesta edició de la fira Loop hi participen 42 artistes representats per 38 galeries nacionals i internacionals. La forquilla de preus està entre els 7.000 i els 40.000 euros. Un altre dels treballs que reclama unes alternatives vitals i polítiques és Neophyte III: On the eve of the shortest night (2021), del bielorús Jura Shust, on un grup de zoomers practiquen rituals màgics en un bosc. Així mateix, a Solar noon (de la galeria Le Violon Bleu), Fredj Moussa torna a antigues creences en un llac sec al Magrib per "revelar memòries enterrades", com diu ell mateix. I l'artista britànica d'origen romaní Delaine Le Bas, de la galeria Yamamoto Keiko Rochaix, presenta un personatge androgin barreja de Sant Jordi i Sara Kali que desembarca en un punt de la costa britànica disposat a descobrir la societat contemporània.

A l'altre extrem d'aquest retorn a les arrels, alguns altres artistes s'endinsen en el camp de la intel·ligència artificial i es plantegen críticament el potencial emotiu de les màquines. En un dels plats forts, juntament amb el treball de Rondione, Lawrence Lek (galeria Sadie Coles HQ) exposa el diàleg entre cotxe amb tecnologia d'autoconducció i el seu terapeuta després de patir un accident. En aquesta mateixa línia, a Metahospital (Galerie Spiaggia Libera), Valentin Ranger mostra un hospital per reparar i tenir cura dels cossos virtuals sense cap mena de discriminació.

'Grotta', de Carlos Casas, a la fira Loop

També hi ha treballs que miren la història recent de fit a fit: a How was history wounded? (galeria Chi-Wen Gallery), Wang Jun-Jieh i la prestigiosa Cheang Shu Lea analitzen la cobertura mediàtica de la massacre de Tiananmen, durant la qual els reporters estrangers retransmetien les notícies des de dins de taxis per evitar que els censuressin.

L'auge de les galeries i els artistes catalans

Un altre dels trets destacats d'aquesta edició de la fira és l'auge de les galeries i els artistes catalans, fruit de la feina continuada dels organitzadors per "crear comunitat", com diu la directora de la fira, Gabriela Galcerán. Hi ha mitja dotzena de galeries catalanes, entre les quals destaquen els debuts de Bombon Projects, amb la pel·lícula de Pere Noguera Família Guerra, i de Joan Prats, amb el vídeo de Cabello Carceller Una película sin ninguna intención, inspirat en una obra de Chantal Ackerman.

Coincidint amb la inauguració de la fira Loop, la Fundació Han Nefkens ha fet públic que l'artista de Corea del Sud Eunhee Lee (1990) ha guanyat la beca Han Nefkens Foundation - Loop Barcelona Video Art Production Grant 2023, atorgada en col·laboració amb la Fundació Joan Miró.

stats