Art

Grècia cedeix en l'afer dels frisos del Partenó

Grècia ha ofert al Museu Britànic un pacte en relació amb els frisos del Partenó a través del qual renuncia a la seva propietat i s’acontenta amb què se li faci un préstec a llarg termini per poder reunir temporalment les peces a Atenes

La processó de les Panatenees
Efe
06/12/2010
2 min

LondresA canvi, Grècia oferiria a la institució britànica una selecció del seu millor art clàssic, cosa que permetria al museu londinenc canviar anualment els objectes en exposició, segons informa avui el diari The Times.

L'oferta l'ha fet el ministre grec de Cultura, Pavlos Geroulanos, segons el qual al seu país ja no el preocupa qui és, tècnicament, el propietari d'aquests tresors del Partenó, per tal de poder ajuntar aquests frisos amb les altres escultures que formaven part del temple atenès.

La seva oferta, comunicada en declaracions a The Times, constitueix un intent de superar el punt mort en què està la disputa al voltant d'aquestes peces, reclamades ja en el seu dia per l'actriu i exministra grega de Cultura Melina Mercouri i que el museu s'ha negat sempre a tornar a Grècia.

Els frisos que es conserven al museu britànic es coneixen també com "els marbres d'Elgin", pel nom de Thomas Bruce, comte d'Elgin, un oficial britànic resident a l'Atenes otomana que va desmuntar parts essencials del Partenó i d'altres construccions de l'Acròpoli i les va portar a Anglaterra.

En total, la col·lecció representa més de la meitat de les escultures decoratives del Partenó: 75 metres dels gairebé 160 que tenia el fris original, quinze de les 92 mètopes; disset figures parcials dels frontispicis, així com altres peces d'arquitectura.

Els marbres d'Elgin incloïen també peces d'altres edificis de l'Acròpoli atenesa: l'Erectèon, reduït a ruïnes durant la guerra d'independència de Grècia (1821-1823), els propileus i el temple d'Atenea Nike.

Els marbres d'Elgin, comprats pel Parlament britànic el 1816, inclouen estàtues procedents dels frontispicis, les mètopes que descriuen enfrontaments entre làpites i centaures, i el fris del Partenó que decorava la part interior del temple.

El Museu Britànic ha dit en un comunicat que no ha rebut cap comunicació oficial de Grècia amb aquesta oferta, però ha afegit que la posició oficial dels seus patrons és que aquestes escultures han de seguir formant part de la seva col·lecció.

El problema és, ja no només la legalitat de la compra de les escultures, sinó el precedent que crearia a tot el món, ha argumentat una i altra vegada el Museu Britànic per rebutjar la reclamació grega.

Grècia vol recuperar els marbres d'Elgin per exposar-los al nou Museu de l'Acròpolis, però el Museu Britànic ha esgrimit també l'argument que la contaminació de la ciutat grega acabaria danyant-los.

El ministre grec va dir a The Times que no havia tingut converses formals amb el govern britànic ni amb el director del museu, Neil MacGregor, però va explicar que volia que aquestes fossin amistoses, i no "a crits, com en el passat", en al·lusió al to adoptat en el seu moment per la campanya impulsada per Melina Mercouri.

stats