Arquitectura

El "repte radical" que van plantejar a l'Institut d'Arquitectura Avançada

En el pavelló d'Acciona Energía a la Copa Amèrica conviuen la fusta i la tela reciclades, les plaques solars i pales eòliques reutilitzades

Pavello Acciona Energia, al Race Village de la 37ª Copa America de Louis Vuitton
2 min

BarcelonaLes pales dels aerogeneradors poden durar més de vint anys, però, tot i així, un dels reptes de futur del sector de les energies renovables serà reciclar-les. Fonts d’Acciona Energía afirmen que en els pròxims anys a Espanya se'n recuperaran unes 20.000. De moment les han fet servir per a usos tan insòlits com fer de suport a plaques d’una planta fotovoltaica i per fer soles de sabates, i continuen fent recerca per veure quins nous usos poden tenir en la indústria aeronàutica, la química i la construcció. De fet, construiran una planta a Lumbier (Navarra) per reciclar-les. En sintonia amb la dinàmica mediambientalista de la companyia hi ha el pavelló de fusta que va encarregar a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) amb motiu de la Copa Amèrica de vela. “Va ser un encàrrec molt radical”, afirma l’arquitecte Vicente Guallart, l’autor del pavelló barceloní juntament amb el director de la institució, Daniel Ibáñez, i el també arquitecte Oriol Carrasco. “No podia haver-hi res que hagués generat més emissions de les necessàries, i els materials havien de ser descarbonitzants. Tots els pavellons dels voltants tenen tot el que no té aquest”, subratlla Guallart.

Per ser sostenible al màxim, el pavelló no havia de consumir energia en el seu funcionament i els materials havien de respondre a l’economia circular. Un altre dels requisits de l’encàrrec va ser que havien de fer servir el mínim de fusta nova, i per això els arquitectes van construir la base amb les fustes amb què van construir fa dos anys un altre pavelló amb motiu de la Mobile World Capital. Amb l’avantatge de poder crear un espai obert, els arquitectes van aplicar mesures com plaques fotovoltaiques i ventiladors que entren en funcionament quan hi ha massa humitat. Pel que fa al tancament de la façana, han fet servir tela de PVC reciclada i algunes pales d’aerogeneradors. El càlcul final de les emissions de la construcció del pavelló és de 25 tones de diòxid de carboni, mentre que la fusta que es va fer servir en va absorbir 70. Així que el recompte és de 35 tones a favor. Així mateix, diuen, aquestes 25 tones són 25 vegades menys que si haguessin optat per una estructura metàl·lica. "Es tracta de promoure l’energia sostenible i renovable, reduir les emissions de diòxid de carboni i fer pedagogia del que es pot fer amb les energies renovables i de l’autoconsum energètic", subratlla la directora de comunicació d’Acciona Energía, Emma Reiners.

stats