Arquitectura

Premis FAD d'Arquitectura 2024 per al luxe i l'avantguarda mediambiental

Harquitectes i FRPO Rodriguez & Oriol guanyen 'ex aequo' per la Casa 1736 i la central tèrmica DH Palencia, respectivament

4 min
Interior de la Casa 1736, de l'estudi Harquitectes

BarcelonaLa fusió del nou i el vell, sense renunciar a la llibertat creativa, s’ha convertit en un dels puntals de l’arquitectura de David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Galí, coneguts com a Harquitectes (amb H). També en una font de bones notícies: aquest dimarts han guanyat el premi FAD d’Arquitectura per la Casa 1736, ex aequo amb la central tèrmica DH Palencia, de Fernando Rodríguez Ramírez i Pablo Oriol Salgado (FRPO Rodriguez & Oriol).

La Casa 1736 és un habitatge per a cinc o sis persones ubicat al barri de Sarrià de Barcelona. Darrere la façana catalogada que van haver de conservar, els arquitectes van desenvolupar un habitatge entre mitgeres que crida l’atenció per un pati central que evita que la part interior sigui massa fosca i quedi mal ventilada i que, al mateix temps, li dona identitat. Un altre tret distintiu és l’austeritat que li dona estar feta amb formigó "pobre" fet a obra, com diuen els mateixos arquitectes. Aquest formigó està fet amb una barreja amb molt poc ciment i una selecció de sorres i graves que té una imatge “monolítica molt robusta” i ofereix molta inèrcia tèrmica. Segons el jurat del FAD, la Casa 1736 desafia “les convencions de la tradicional arquitectura domèstica unifamiliar” dins el dens context en què es troba i recorda elements històrics com “els patis gòtics”. “La sorpresa i la màgia resideixen en l’elegant solució estructural que consisteix en quatre columnes que sostenen un buit que rega de llum el centre de l’espai i provoca una sensació d’ingravitació”, subratlla el jurat.

Interior de la Casa 1736, de l'estudi Harquitectes.
Detall de pati central de la Casa 1736.

Pel que fa a la distribució de les estances, cada planta té quatre espais principals més grans i més alts, i la col·locació dels secundaris, que són més petits i més baixos, depèn de la forma irregular del solar. "Les necessàries peces d’un programa residencial troben el seu lloc en una cotilla obliqua que genera llindars gruixuts i irregulars que evoquen els murs gruixuts dels castells escocesos –explica el jurat–. Aquesta fusió d’habitable amb escultural crea una experiència espacial única i dinàmica accentuada per l’ús innovador d’un sol material [...] A mig camí entre una arquitectura excavada, una pedrera a cel obert i una vil·la pompeiana, la vida es desenvolupa al voltant del pati central".

La central tèrmica DH Palencia i la seva xemeneia.
Interior de la central tèrmica DH Palencia.

Mentre que premiar la Casa 1736 significa fer un reconeixement al luxe, el premi de la central tèrmica DH Palencia significa aprofundir en la línia social i experimental dels últims guanyadors del premi: el bloc d’habitatges Llacuna, de l’estudi Arquitectura-G (2022) i la biblioteca Gabriel García Márquez de l’estudi SUMA ex aequo amb la madrilenya Reggio School, d’Andrés Jaque (2023). Segons la memòria de l’obra, la central tèrmica DH Palencia, de FRPO Rodriguez & Oriol, subministra aigua calenta a “milers de llars” d’aquesta ciutat fent servir com a matèria primera la biomassa forestal, és a dir, una font d’energia renovable més neta i econòmica que els combustibles fòssils. L’edifici té dues parts molt diferents: la base és de formigó i la part superior consisteix en una pell ondulada i translúcida de policarbonat que està posada damunt una estructura d’acer pintat. A l’interior, una passera permet recórrer el perímetre de l’edifici al voltant de la maquinària, i la xemeneia d’extracció d’aire net de l'edifici també està recoberta amb la mateixa pell translúcida. 

L’afany dels autors és que aquest edifici es converteixi en “una icona arquitectònica que evoqui la transformació energètica i mediambiental”. Pel que fa a la valoració del jurat, la solució arquitectònica d’aquesta central tèrmica és “ajustada als requisits del projecte energètic”, i sobretot es tracta d’“una arquitectura industrial compatible amb futurs centres urbans”. “Destaca l’exercici pedagògic constant que desenvolupa l’empresa organitzant visites al centre per a escolars i per al públic en general”, diu el jurat.

En altres categories dels premis FAD també hi ha dos guanyadors: en la d’Interiorisme, la casa Nube, de Studio Anima, i la casa Gimaguas Barcelona, de l’estudi Test i Guillermo Santomà, i en la de Ciutat i Paisatge, el projecte portuguès de plaça i oficina de turisme de Piódão, dels arquitectes João Branco i Paula del Río, i la rehabilitació del càmping Alfacs, de Pau Bajet Mena, Maria Giramé Aumatell (Bajet Giramé) i Manuel Julià Verdaguer (JAAS). En la categoria Internacional, el guanyador va ser el projecte Lumen Learning Center (França), dels arquitectes José Morales, Sara de Giles, Laurent Beaudouin i Emmanuelle Beaudouin.

També s'ha atorgat el Premi Re-FAD, que ha recaigut en la restauració de les ermites del Camí de Sant Jaume, i el primer Premi extraordinari a la trajectòria professional, per a l'arquitecte portuguès Álvaro Siza.

stats