La Casa Tosquella comença a revelar els seus secrets
El tresor modernista del Putxet continua en bon estat i manté la decoració
BarcelonaD'on n’hi ha hagut sempre en raja. Aquest dimecres la Casa Tosquella ha obert les portes a la premsa per primera vegada des que l’Ajuntament de Barcelona la comprés al novembre. I tot apunta que amb una bona rehabilitació aquesta joia modernista tornarà a brillar amb la lluminositat i els colors que li va donar l’arquitecte Eduard Maria Balcells el 1907, amb la profusió d’estucats, vitralls, marcs, motllures, elements de forja, pintures i paviments, tot i que en alguns punts de l’edifici la decoració s’ha enfosquit i ha patit danys. En algunes habitacions encara hi ha mobles, objectes i andròmines dels antics propietaris, però de seguida els ulls se’n van a detalls com els gripaus i els peixos del sostre del porxo d’entrada, els vitralls que semblen la cua oberta d'un paó, i els animals del paper pintat d’una de les habitacions, una reunió insòlita de gats, gossos, vaques i dromedaris.
La Casa Tosquella va quedar deshabitada el 2018 i obrirà les portes al públic per primera vegada d'ençà que és de propietat municipal aquest diumenge dins els Espais Ocults del 48H Open House Barcelona, amb les places exhaurides, com també ho estan les dels altres edificis que es podran visitar. Fonts del festival d’arquitectura asseguren que si es pot garantir l’accessibilitat i la seguretat dels visitants és “força factible” que la Casa Tosquella torni a obrir, més temps i amb més aforament, a la pròxima edició del 48H Open House Barcelona, que se celebrarà el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre.
La Casa Tosquella és el fruit d'una reforma amb la qual, per encàrrec d’Antoni Tosquella, que havia fet fortuna a Amèrica, Balcells va transformar una petita casa d’estiueig del mestre d’obres Joan Caballé. També inclou una planta semisoterrada que temps enrere havia arribat a ser un habitatge independent que ara està tancada i un annex sense interès arquitectònic on va viure la filla de Tosquella. Està catalogada com a bé cultural d'interès nacional (BCIN) arran de ser declarada monument històric el 1974 i està previst que l'Ajuntament de Barcelona hi faci un casal per a gent gran.
“Eduard Maria Balcells hi va fer tota una feina d’embelliment per donar-li prestigi i visibilitat, i també per posar-la al mateix nivell que altres edificis modernistes”, afirma l’arquitecte i cap de programació del 48H Open House Barcelona, Miquel Zuzama. Un altre dels detalls sobre els quals crida l’atenció Zuzama és la diferència que hi ha entre la façana i l’interior: mentre que la decoració exterior és neoarabitzant, Antoni Tosquella va voler que l’interior fos més floral i típicament modernista. “La casa està en molt bon estat i se n’ha conservat la decoració; serà relativament fàcil recuperar-la”, explica Zuzama. Per altra banda, un altre element, el paviment de mosaic ceràmic, dona una pista de com estaven organitzades les estances: el dibuix del terra del saló és més elaborat, perquè devia ser més públic, mentre que el de les altres tres estances pròximes és més senzill perquè devien ser més privades.