Arquitectura
Arquitectura24/03/2023

La Casa Fullà: mig segle de l'edifici més lliure de Lluís Clotet i Oscar Tusquets

Hi van viure figures com el poeta Joan Brossa i Víctor Jou, el fundador de la sala Zeleste

BarcelonaLa Casa Fullà, l'obra fundacional dels arquitectes Oscar Tusquets i Lluís Clotet, va fer cinquanta anys el 2021 i encara manté el seu caràcter d’edifici excepcional. Està ubicada al barri del Guinardó de Barcelona, al número 27 del carrer Gènova, i recull tot el talent que els arquitectes van esmerçar per superar les dificultats d’il·luminació i ventilació que tenia el solar fruit de la reparcel·lació de la zona. Això va fer que al pati hi hagués una enorme paret mitgera que els arquitectes van convertir en “una guia” per fer tot l’edifici, com afirma Lluís Clotet a la monografia que acaba de publicar l’editorial Tenov, titulada La Casa Fullà. Tot estava per fer i tot era possible. “Era un joc que fèiem sovint: abraçar-nos al contrincant quan està a punt de tombar-nos”, recorda Clotet. “Tota la Casa Fullà és un homenatge al totxo i la terra cuita. Recordo que no coneixíem (no coneixem) cap altre material de preu assequible que envelleixi amb tal dignitat”, apunta Tusquets.

L’edifici va sortir com “una meravella, un laberint”, recorda Anna Maria Briongos, la filla del constructor de l’edifici, mentre que el nom de la casa prové de qui va ser el marit de Briongos, Ferran Fullà, perquè la seva família va posar el solar. “Mai no sabies qui era el teu veí, ni el de dalt ni el de baix, ja que els pisos se solapaven: n’hi havia d’una planta, però també dúplex i tríplex”. La Casa Fullà, que va ser coneguda com la casa dels hippies, també és emblemàtica per les xemeneies que recorden un castell i els espais comuns “amplis i generosos” on els veïns posaven el pessebre per Nadal i els nens jugaven a futbol. Un altre dels trets destacats de l’edifici, com explica l’arquitecte i músic Ramon Faura en un altre dels textos del llibre, és que Clotet i Tusquets van aconseguir superar el repte de resoldre el xamfrà amb la dificultat afegida del pendent del carrer. 

Cargando
No hay anuncios

L’altra raó principal per la qual la Casa Fullà és un lloc extraordinari és tota la història que acumula i tots els creadors de diferents disciplines, com el poeta Joan Brossa i la seva esposa, Pepa Llopis, que hi van viure. També el fundador de Zeleste, Víctor Jou; l’escriptora Marta Pessarrodona; l’arquitecte Xavier Sust; la crítica d’art Victòria Combalia; el cineasta Francesc Bellmunt, i el jugador del Barça Alfonso Rodríguez Foncho.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels habitants de la Casa Fullà, l’arquitecte Josep Maria Rovira, creu que és una construcció paradoxal dins el Guinardó. “Els habitants del barri que pujaven amb certa dificultat l’excessiu pendent del carrer Gènova es devien quedar atònits", afirma. Aquells veïns no es podien permetre els habitatges de la Casa Fullà, tampoc no entenien el caràcter experimental de l'edifici, i els pisos no semblaven els més adequats per a una família convencional. "Ningú no va comprar-hi un apartament –diu–. Allà, barrejant-se molt poc amb els veïns d’una altra cultura que ocupaven edificis adjacents amb mancances i poc afortunats formalment, hi van anar a viure arquitectes, psicòlegs, economistes, músics, crítics d’art, dissenyadors gràfics, escriptors, directors de cinema, artistes i un futbolista del Barça”.