Festival d'Arquitectura

48 h Open House Barcelona 2023: 10 edificis que t'agradarà visitar

El festival d'arquitectura torna els dies 21 i 22 d'octubre amb un 40% de novetats

Vista de l'Illa Escorial
7 min

BarcelonaArriba la 14a edició del festival d'arquitectura 48 h Open House BCN: se celebrarà el dissabte 21 i el diumenge 22 d'octubre a Barcelona i sis ciutats més (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges). A Barcelona es podran visitar 122 edificis, i s'han programat 195 activitats entre totes les ciutats participants i 17 itineraris. Un 40% dels edificis es podran visitar per primera vegada dins del festival. Com és habitual, la programació compta amb temàtiques com els habitatges, els recintes històrics, els espais de treball i les oficines i les vistes panoràmiques. Aquestes són 10 visites recomanades del 48 h Open House Barcelona 2023.

1.
Refugi de biodiversitat del riu Besòs a Santa Coloma

Parc Fluvial del Besòs

Refugi de biodiversitat del Besòs

Es tracta d'una aula a l'aire lliure per a famílies i escoles per conèixer la flora i la fauna del riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet entre el pont Vell i Can Zam. La visita comença a l'esplanada de recepció, on els visitants reben la informació del lloc, i el recorregut inclou espais com una llacuna didàctica de més de 500 metres quadrats en constant renovació, dues noves llacunes per potenciar les zones d'alimentació i reproducció d'espècies d'aus, peixos i amfibis, l'accés a les quals està restringit a tasques científiques i educatives. Aquestes instal·lacions van entrar en funcionament al març i són fruit de la primera fase de les obres. La segona fase estarà centrada a connectar el riu Besòs amb Collserola i la serralada de la Marina, i el començament de les obres està previst per al 2024.

Horari: diumenge de 9 a 11 h. Visita guiada sense inscripció prèvia. Pont Vell de Santa Coloma. Accés Baró de Viver, al Parc Fluvial del Besòs.

2.
Casa Gallart

Carrer d'Hipàtia d'Alexandria, Barcelona


Casa Gallart, també coneguda com el Palau de les Heures

La història d'aquesta casa senyorial, actualment ubicada dins el Campus Mundet de la UB, és molt intensa: l'habitatge recorda un château francès i està envoltat d’un jardí magnífic perquè el promotor, l'indià empordanès Josep Gallart Forgas, li va encarregar a l'arquitecte August Font i Carreras una obra per competir amb la majestuositat de la finca del Laberint d’Horta. Durant la Guerra Civil va viure a la casa el president Lluís Companys i s'hi va construir un refugi antiaeri que es troba en un estat de conservació magnífic. Més endavant, la Diputació de Barcelona va comprar el Palau de les Heures a finals dels anys 50 i va annexionar la finca a les Llars Mundet. La història de l'edifici també ho és en termes arquitectònics: a mitjans dels anys 80 es va portar a terme una part del projecte de rehabilitació de l'edifici dels arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres, la part corresponent a la reconstrucció de les cobertes. I el 1992 l'arquitecte Norman Cinnamond va adequar el palau per a la Fundació Bosch i Gimpera amb un altre projecte que va incloure la reproducció dels elements més significatius, com l’escala principal, la barana, el paviment i les motllures als passadissos.

Horari: diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

3.
Sant Jeroni de la Murtra

Camí del Monestir, s/n; Badalona




Sant Jeroni de la Murtra

Aquest monestir és un dels tresors del Gòtic català, per elements com el claustre de dos pisos amb decoració escultòrica encara policromada, la torre de defensa (1598), l’hostatgeria, les dependències agrícoles, la infermeria i el celler. El refetor conserva pintura gòtica i barroca i un mural al·lusiu a una visita de Carles I. El monestir va ser fundat el 1416 i va pertànyer a l’orde dels jerònims, que hi van romandre fins a la desamortització de Mendizábal, al segle XIX. La història del conjunt va fer un gir el 1947 quan Francesca Güell i López el va comprar per convertir-lo en recinte de solitud i silenci. El 1974 el monestir va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El nom canònic de Sant Jeroni de la Murtra és Santa Maria de la Vall de Betlem, però és conegut com la Murtra arran de l'arbust que donava nom a l’antiga masia, les flors blanques del qual són símbol de pau.

Horari: diumenge a les 10, 10.30, 11, 11.30, 12 i 12.30 h. Visita guiada sense inscripció prèvia. No apte per a persones amb mobilitat reduïda.

4.
Habitatge cooperatiu Clau Mestra

Carrer Ginjoler, 10; Sant Cugat del Vallès

Habitatges Clau Mestra

Els despatxos Zaga Arquitectura i Som Hàbitat han convertit les antigues cases dels mestres de la Floresta (Sant Cugat del Vallès) en onze habitatges d'entre 38 i 60 metres quadrats, cedits a la cooperativa Sostre Cívic durant setanta-cinc anys. Entre les fites del projecte hi ha que s'han ampliat tots els habitatges i l'ús de sistemes i materials de bioconstrucció, com la fusta i instal·lacions passives i eficients. També que els socis i veïns de Clau Mestra van participar en algunes de les tasques de rehabilitació. Un tret essencial és que les obres les han portat a terme La Constructiva SCCL, la primera gestora de la construcció cooperativa i sense ànim de lucre del país. Així mateix, l'obra també inclou un espai col·lectiu en règim d’habitatge protegit (HPO) a preu assequible.

Horari: diumenge, visites a les 11, 12 i 13 h. Visita guiada amb inscripció prèvia. Les inscripcions comencen aquest dilluns a les 11 h a la web del festival.

5.
Itinerari Puig i Gairalt

Punt de trobada: plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat

Can Oliveras

El 48 h Open House Barcelona homenatja els arquitectes hospitalencs Ramon i Antoni Puig i Gairalt amb un itinerari per algunes de les seves obres més destacades a l'Hospitalet de Llobregat. Aquests germans van ser els responsables d’una part de la trama urbana de la ciutat i van projectar nombrosos edificis, entre habitatges, equipaments municipals i infraestructures que avui dia passen desapercebudes. Ramon Puig Gairalt (1886-1937) va ser l'arquitecte municipal entre el 1912 i el 1937, un període que va coincidir amb l'arribada massiva d’immigrants a la metròpolis barcelonina i els voltants. Les seves obres, entre les quals hi ha torres, fàbriques, xalets i habitatges per a obrers, es caracteritzen pel seu esperit noucentista. Pel que fa a Antoni Puig i Gairalt (1888-1935), conegut sobretot per ser l'autor de la fàbrica Myrurgia de Barcelona, es va fer arquitecte després de treballar com a paleta durant anys per donar continuïtat al negoci familiar. A l'Hospitalet va deixar obres com les fàbriques Cosme Toda i Albert Germans.

Horari: diumenge a les 10 h. Visita guiada amb inscripció prèvia. Punt de trobada: plaça de l'Ajuntament (davant la Botiga Nova). Les inscripcions comencen aquest dilluns a les 11 h a la web del festival.

6.
Wikihousing Barcelona

Rambla de Prim, 258; Barcelona

El mòdul Wikihousing Barcelona

El mòdul Wikihousing és un projecte del col·lectiu Straddle3 i la cooperativa Societat Orgànica per trobar solucions per als habitatges per als joves amb els valors associatius, comunitaris, de l'autoconstrucció, l'arquitectura modular i el baix pressupost. Aquest habitatge forma part d'un procés que culminarà amb la construcció d’un prototip d’habitatge en una parcel·la pública. Durant el procés de disseny els autors van fer recerca de materials reciclables o reutilitzables en la construcció, com els taulers de fusta, bigues, pilars i estructures metàl·liques, perquè la construcció tingui el mínim impacte ambiental i econòmic.

Horari: dissabte, a les 16, 17 i 18 h. Visita guiada amb inscripció prèvia. Les inscripcions comencen aquest dilluns a les 11 h a la web del festival.

7.
Centre Corporatiu de l'Institut Català de la Salut

Gran Via, 587; Barcelona

La seu de l'Institut Català de la Salut

Una de les novetats d'aquesta edició del 48 h Open House Barcelona és el Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut, l'anterior seu de l’Instituto Nacional de Previsión (INP) durant el franquisme. Per reblar el clau pel que fa a la història, l'edifici és fruit de la rehabilitació de les ruïnes d'uns blocs d'habitatges que van quedar destruïts durant un bombardeig de la Guerra Civil. Com era d'esperar, el nou edifici va seguir la línia classicista que es va imposar durant el franquisme. Té façanes al carrer Balmes i la Gran Via. L'entrada principal es troba al xamfrà i culmina amb un gran atri central. L'autor és l'arquitecte Lluís Bonet Garí (1883-1993), i com que va treballar al taller d'Antoni Gaudí entre els anys 1914 i 1915, s'han volgut trobar semblances entre el centre i la Pedrera, perquè la circulació del centre està organitzada al voltant d'uns patis interiors més grans que els habituals en les finques de l'Eixample.

Horari: diumenge de 10 a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

8.
Habitatge a l'Illa Escorial

Escorial, 50; Barcelona

Vista de l'Illa Escorial

L'Illa Escorial és un dels conjunts d'habitatges més emblemàtics de l'Escola de Barcelona. En comptes de l'ordenació tancada de les illes de l'Eixample, el grup d'arquitectes format per Josep Alemany, Oriol Bohigas, Josep Maria Martorell, Francesc Mitjans, Antonio Perpiñá, Josep Maria Ribas i Manuel Ribas i Piera van proposar dos edificis que segueixen l'alienació dels carrers on es troben, van obrir l'espai interior de l'illa cap al carrer Escorial i van situar en aquest espai una torre que acumula bona part de l'edificabilitat de l'illa. Els arquitectes van aconseguir millorar molt les condicions higièniques dels habitatges, perquè són poc profunds i tenen doble ventilació. Així mateix, com que l'edifici no té patis interiors, els habitatges són més assolellats. Per tot això, l'Illa Escorial va rebre el premi FAD el 1962. Obrirà les portes un habitatge que manté la distribució original de dúplex.

Horari: diumenge de 10 a 14 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

9.
Dipòsit d’aigües pluvials de l’Estrella

Torrent de la Batllòria, 14; Badalona


Dipòsit d'aigües pluvials L'Estrella

En època de sequera, els organitzadors del 48 h Open House Barcelona plantegen la visita al dipòsit d’aigües pluvials de l’Estrella de Badalona com un estímul per prendre consciència ecològica d'on va a parar l'aigua de consum urbà quan surt de les cases, els comerços i les indústries. Aquest dipòsit té capacitat per a 30 milions de litres d’aigua. En episodis de pluja forta, l’aigua queda emmagatzemada per retenir-la i desguassar-la de manera controlada fins a arribar a la depuradora. Així s'eviten possibles inundacions al carrer i es redueixen els abocaments a la platja. El control és totalment automàtic, amb un ordinador industrial ubicat al mateix dipòsit. El dipòsit de l'Estrella va ser el primer dipòsit regulador d’aigües pluvials de Badalona i va entrar en funcionament el 2013. Els autors són Xavier Falcó i Oscar Esbrí, del Clavegueram de Barcelona.

Horari: dissabte de 16 a 19 h i diumenge d'11 a 14 h. Visita guiada sense inscripció prèvia. Visita no accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Per raons de seguretat, no poden entrar-hi menors de 10 anys. És obligatori l'ús de calçat tancat i còmode.

10.
Castell dels Tres Dragons

Jardins Fontserè i Mestre, passeig de Picasso, s/n; Barcelona

El Castell dels Tres Dragons

Els organitzadors del 48 h Open House Barcelona no han deixat passar les commemoracions del centenari de la mort de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner i també el recorden amb visites a alguns dels edificis dels arquitectes com el Palau de la Música, la Fundació Antoni Tàpies i l'Hospital de Sant Pau. També obre les portes el Castell dels Tres Dragons, una obra de la qual cal tenir molta cura perquè després d'acollir el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va quedar en desús, i és necessari que tingui un ús perquè la ciutadania hi pugui accedir més enllà de festivals com el 48 h Open House Barcelona. També perquè amb l'ús seria més fàcil fer seguiment de l'estat de conservació. El Castell dels Tres Dragons va ser construït com a cafè-restaurant de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, i és l’únic edifici que es conserva del recinte de la Ciutadella. Pel seu caràcter medieval, va rebre el nom d’una obra de teatre satíric de Serafí Pitarra que en aquella època s’estava representant amb gran èxit a Barcelona.

Horari: dissabte de 10 a 14 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

stats