En directe
11/11/2021

Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística: "No es pot deixar en llibertat condicional el català"

Per acabar l'entrevista, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha volgut recordar que 9 de cada 10 persones que viuen a Catalunya entenen el català i que per aquest motiu no hi ha d'haver problemes per seguir parlant català a tot arreu de Catalunya.

¿Un col·laborador de TV3 ha de poder parlar en castellà? "El món ha canviat molt, i ara la funció bàsica de la CCMA és la generació de continguts en català de qualsevol nivell. Tampoc vol dir que mai ningú hi pugui parlar en castellà, però d'entrada la llengua ha de ser el català. Necessitem crear continguts de qualitat en català".

"Hauríem de començar a ser una mica assertius: el català és la segona llengua de l'estat espanyol. Si nosaltres no esperem que les persones amb responsabilitats públiques entenguin una part molt significativa dels seus ciutadans no ens creuran que parlem català".

"M'agradaria que tots els partits se sumessin al Pacte Nacional per la Llengua. Crec que el PSC se sumarà a aquest pacte i que accepta obertament que la població de Catalunya ha d'acabar sabent català". Per a Francesc Xavier Vila el punt més important del pacte és que el català es pugui utilitzar a tot arreu perquè sigui una llengua completa. "Ara estem en una etapa de preparació d'aquest pacte. Fa unes setmanes va tenir un 85% de suport entre els parlamentaris, però estem treballant per aconseguir pastar aquests consensos".

"El Pacte Nacional per la Llengua ha d'evidenciar que la situació no és senzilla i que cal actuar, perquè el català és patrimoni i cal conservar-lo. El pacte vol treure el conflicte de la llengua, volem calmar els discursos sobre la llengua dins de Catalunya".

"Ara mateix estem fent que els infants creixin sabent que hi ha una llengua que és a tot arreu (el castellà), i l'aprenen. És important que tornem a disposar d'eines de socialització del català en els més petits, en el jovent i els més grans. Fa dècades que vaig decidir que jo parlava en català, i bàsicament visc en català. Però només un 5% viu en català sempre. La tendència a adaptar-te a l'altre ha de conviure una mica més, hem de mantenir més el català perquè l'altre pugui fer l'esforç de parlar-lo".

"La manera de socialitzar-nos ha canviat molt, no tenim estudis de què passarà en un futur. No socialitzem els nostres fills sols, ho fem amb ajuda de pantalles, estem davant d'una revolució ecolingüística. És crucial que el català entri en el món de l'internet de les coses". El secretari de Política Lingüística assegura que s'estan invertint diners per aconseguir que el català arribi a la tecnologia.

"No es pot deixar en llibertat condicional el català. Hem de dotar d'un conjunt de funcions pròpies la llengua catalana, perquè qui arribi de fora pensi que li surt a compte parlar aquesta llengua". El secretari de Política Lingüística assegura que podem fer moltes coses pel català, i que en els últims anys hi ha hagut poc consens en matèria lingüística. "Si volem que els professors parlin en català a les aules és competència nostra; si ens hem adormit, ens hem de despertar en aquest tema".

"Els últims deu o vint anys hi ha un cert relaxament amb la llengua. Quan es va dir "ja hem arribat a la catalanització del sistema educatiu", els centres universitaris van creure que ja vindrien els alumnes amb el català après. I el resultat és que hem generat docents que no tenien el resultat en llengua que volíem i ens vam creure que les coses estaven resoltes i no ho estan. El plurilingüisme social és molt difícil de gestionar, no es pot abandonar".

"Jo no faig servir el terme emergència relacionat amb la llengua. Hi ha altres col·lectius que el fan servir, sí, però jo no. La situació és delicada. Però hi ha diferència entre territoris. No és el mateix la situació de la Garrotxa que la de la Catalunya del Nord".

Aquest dijous, a partir de les 12.30 h, Antoni Bassas entrevista el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila. En les últimes setmanes hem conegut moltes dades relacionades amb l'ús del català a Catalunya que alerten d'una "emergència lingüística", com assegura Plataforma per la Llengua. El Govern s'ha compromès a aplicar el Pacte Nacional per la Llengua, que va tenir el 85% de suport al Parlament, i a dotar el català de tots els instruments perquè continuï sent la llengua vehicular a Catalunya. Fa una setmana es publicaven les dades de l'ús del català a les aules, on es reconeix que menys de la meitat dels professors fan servir habitualment el català per dirigir-se a la classe. I l'ús del català entre els alumnes ha caigut en picat en els últims 15 anys, d'un 68% a un 21%.