Els galeristes catalans homenatgen Àngels Ribé i Fernando Pinós als premis GAC
El guardó reconeix la trajectòria professional i la repercussió en el galerisme català
BarcelonaEls premis GAC, els guardons dels galeristes catalans, homenatjaran enguany l'artista Àngels Ribé i el galerista Fernando Pinós. Els premis s'atorguen a una figura consagrada en el món de l'art i amb una trajectòria professional destacable que hagi repercutit positivament en el galerisme català i a una galeria catalana consolidada fundada abans del 1980. Enguany la Nit del Galerisme en què els rebran serà el 5 de juny al CCCB.
Àngels Ribé (Barcelona, 1943) "és considerada una de les artistes més significatives de les pràctiques conceptuals a Catalunya", explica Mònica Ramon, presidenta del comitè organitzador dels GAC. El MACBA li va dedicar una retrospectiva el 2011. El 1969 va presentar públicament la seva primera instal·lació, 'Laberint': un laberint circular de plàstic groc transparent que convertia l'espai expositiu en escenari fluid de recorreguts improvisats pels espectadors. Als anys setanta es va traslladar als Estats Units, on va executar 'performances' i instal·lacions de caràcter efímer que documentava poèticament mitjançant la fotografia. Als vuitanta va tornar a Espanya i va recuperar l'interès per l'escultura, en la qual va treballar primer amb ferro i després amb neons per jugar amb la llum i l'espai.
Fernando Pinós (Barcelona, 1947) "és un apassionat de l'art que, amb esforç i molta dedicació, ha fet una lloable carrera com a galerista i avui es considera un dels millors experts del Modernisme", diu Ramon. Creador del Museu del Modernisme de Barcelona, es va iniciar als 23 anys com a antiquari a l'espai Art Noveau del carrer Aragó, dedicat a la compra i la venda de pintures i escultures. Posteriorment es va traslladar amb el nom de Gothsland al carrer Consell de Cent, 331, una de les vies més emblemàtiques de les galeries d'art, al costat dels germans Gaspar, René Metras, Salvador Riera amb Dau al Set o les germanes Furriol de la Galeria Eude. La va inaugurar amb una exposició exclusivament de Modernisme català el 1978, i des de llavors les va anar alternant amb monografies de grans mestres i mostres sobre avantguardes històriques.
La 12a edició dels GAC
La nit del 5 de juny es faran públics els noms dels vuit guanyadors en la resta de categories: premi a l'artista convidat, a l'artista emergent per la millor exposició en galeria, al col·leccionisme, al comissariat, a la crítica, a la millor exposició històrica en galeria, al mitjà de comunicació i a la millor programació en galeria.
Els artistes que anteriorment han rebut el guardó honorífic dels GAC són: Frederic Amat (2018), Perejaume (2017), Sean Scully (2016), Susana Solano (2015), Alfons Borrell (2014), Antoni Muntadas (2013), Richard Hamilton (2012), Jaume Plensa (2011) i Antoni Tàpies (2010).