El xilè Alejandro Aravena guanya el premi Pritzker, el Nobel dels arquitectes

El jurat destaca que és un pioner del treball col·laboratiu, i l'impulsor del guardó, Tom Pritzker, posa en relleu el caràcter social dels seus treballs

L'arquitecte xilè Alejandro Aravena / CRISTOBAL PALMA
Ara
13/01/2016
2 min

BarcelonaEl premi Pritzker, considerat el Nobel dels arquitectes, torna a reivindicar els aspectes més essencials de l'ofici. El guanyador de l'edició del 2016, fet públic aquest migdia, és el xilè Alejandro Aravena (Santiago, Xile, 1967). Segons el jurat, és un "pioner del treball col·laboratiu" i les seves obres toquen "qüestions clau del segle XXI". "Les seves obres donen oportunitats econòmiques als menys privilegiats, apaivaguen els efectes dels desastres naturals i redueixen el consum d'energia", ha dit l'impulsor del guardó, Tom Pritzker.

Entre els treballs més destacats d'Alejandro Aravena hi ha diversos equipaments de la Universitat Catòlica de Xile i la reconstrucció de la ciutat de Constitución després dels estralls del terratrèmol i el tsunami que van afectar Xile el 2010. Alejandro Aravena és el director executiu del despatx Elemental, integrat també pels arquitectes Gonzalo Arteaga, Víctor Oddó, Juan Cerda i Diego Torres, i tenen en curs un edifici d'oficines de la farmacèutica Novartis a Xangai. "Cap fita és individual, així que pensem, amb gratitud, en totes les persones que han contribuït a donar forma a una gran quantitat de forces que estaven en joc", ha dit l'arquitecte després de conèixer la notícia.

El guardó coincideix amb el fet que Aravena dirigirà la pròxima Biennal d'Arquitectura de Venècia, on vol analitzar com "l'arquitectura dóna respostes precises a problemes precisos". "El nostre repte és anar més enllà de l'arquitectura i parlar els llenguatges d'altres disciplines, abans de traduir els nostres debats en dissenys", va dir l'arquitecte en un article publicat al diari 'The Guardian' titulat 'És l'hora de repensar el paper i el llenguatge de l'arquitectura'.

El Pritzker està dotat amb 76.000 euros i una medalla. En anteriors edicions l'han guanyat, entre altres, Philip Johnson, Richard Meier, Frank Gehry, Oscar Niemeyer, Zaha Hadid, Alvaro Siza, Rafael Moneo i Rem Koolhaas. Dos dels guanyadors recents, els japonesos Toyo Ito i Shigeru Ban, també han intentat apaivagar els estralls de desastres naturals amb els seus edificis.

stats