Cultura 05/03/2016

Alberto San Juan qüestiona ‘El rey’ al Teatre Lliure

Joan Carles I s’enfronta al “relat oficial” la Transició

C.a.
2 min
Luis Bermejo és el rei Joan Carles I, i l’acompanyen en l’obra Alberto San Juan i Willy Toledo.

BarcelonaPer a què serveix la monarquia? ¿El rei va ser la millor garantia democràtica? Quina relació va tenir amb el 23-F? I amb la corrupció? Quins són els objectius de la monarquia de cara a les pròximes dècades? Teatro del Barrio qüestiona la utilitat i la legitimitat del regnat de Joan Carles I en el seu últim espectacle, El rey, que es pot veure a l’Espai Lliure de Montjuïc fins al 20 de març. L’autor i director, Alberto San Juan, obre molts interrogants sobre la relació que el monarca ha tingut amb la història recent del país, amb especial atenció al període de la Transició.

“Em sembla obligat tractar la monarquia espanyola per entendre l’actualitat -afirma San Juan- perquè el rei és la màxima autoritat de l’Estat i la màxima autoritat militar”. Així, l’espectacle qüestiona les “versions oficials” i “el relat dominant, segons el qual el rei emèrit va portar la democràcia i després la va salvar el 23-F” però sense oferir cap veritat alternativa. San Juan denuncia l’opacitat que existeix en les institucions, que no ha permès encara “conèixer a fons la realitat d’alguns fets de la història com el 23-F o el terrorisme d’estat”. Per això, s’han vist “amb l’obligació d’especular a partir dels indicis d’investigacions”, justifica el director, que defineix el projecte com una “ficció contra la ignorància”.

El rey segueix la vida de Joan Carles I des que va arribar a Espanya el 1948 fins a l’actualitat, i ho fa sota la pell de l’actor Luis Bermejo, que, en paraules de San Juan, “no ha pretès caricaturitzar el personatge sinó buscar la veritat”. De fet, molts dels diàlegs són extrets dels personatges reals. L’acompanyen en el viatge l’actor Guillermo Toledo i el mateix San Juan, que interpreten fins a una dotzena de personalitats de la política espanyola com Franco, Adolfo Suárez i Felipe González.

I després... l’Íbex-35

L’actualitat política és una constant en els espectacles de la cooperativa madrilenya Teatro del Barrio, que, després d’ Autorretrato de un joven capitalista español i Ruz-Bárcenas, presenta aquí la seva cinquena producció. San Juan ha estat al darrere -i també al davant- de la majoria d’obres, però creu que ha arribat el moment del relleu: “La idea és que els pròxims projectes es vagin ampliant i es facin en comunitat”. El que no canviarà serà la línia ideològica de la companyia: el següent espectacle tractarà el poder econòmic espanyol al voltant de l’Íbex-35.

San Juan explica que el 15-M va marcar l’inici d’una etapa perquè va qüestionar per primera vegada el model construït. Ell es reconeix “emocionat de poder participar en una etapa de canvi que encara no ha acabat” i fa una predicció sobre el futur polític espanyol: el PP i el PSOE arribaran a un acord.

stats