Albert Boadella: "El Govern central hauria de tractar Catalunya sense pietat"
El director teatral demana a Madrid que no negociï amb Catalunya i nega que existeixi la cultura catalana
MadridL'actor, director teatral i fundador dels Joglars Albert Boadella ha carregat contra el procés català amb motiu de la presentació del documental 'Gente que vive fuera', que protagonitza amb el periodista Federico Jiménez Losantos, l'escriptor Felix d'Azúa i el filòleg Xavier Pericay. "L'espectacle del 9-N és indigne i mostra l'estupidesa d'una societat malalta, que es creu greuges falsos i basa en ells la seva xenofòbia cap a l'espanyol", ha dit. "És un 'xou', però fa mal", ha afegit. I ha instat el govern central a tractar Catalunya "sense pietat i no com un boig". 'Gente que vive fuera' és un documental promogut per la plataforma Libres e Iguales, en què figuren Mario Vargas Llosa o Carlos Herrera.
Els quatre protagonistes del documental van viure a Catalunya i tots en van acabar marxant per diferents raons, però totes vinculades al nacionalisme català: "És un testimoni molt, molt dur", afirma Boadella, que actualment és el director artístic dels Teatres del Canal de la Comunitat de Madrid. "Mai vaig imaginar que els meus conciutadans arribessin a aquests límits de ximpleria, d'estupidesa i, sobretot, d'indignitat. És un espectacle ridícul i un se sent avergonyit per la part que toca", recalca el fundador d'Els Joglars.
Catalunya no té res a veure amb el que ell va conèixer en la seva joventut, assegura, i observa afligit que "està malalta del virus del sentiment nacionalista i xenòfob i que, a sobre, creuen que aquest és el gran problema d'Espanya, quan la veritable dificultat és la desocupació. Si demà mateix el Parlament de Catalunya declarés la independència, la pregunta que caldria plantejar-se –afirma– és i ara què; què es farà?", ha declarat.
"És tot absurd i cada vegada que parla el portaveu del Govern o Artur Mas la fan més grossa, en el sentit més vil i mediocre del terme... És còmic encara que lamentablement he nascut en aquella terra i em fa mal Catalunya", ha afegit. Boadella pronostica que diumenge els promotors del referèndum "intentaran fer un espectacle". "Són especialistes a dirigir les masses cap a un lloc o un altre. No es quedaran quiets i dilluns hi haurà més 'xou'", ha sentenciat. El director teatral ha demanat que el govern central apliqui "urgentment" la llei: "No hi ha urnes, doncs no n'hi ha, i s'ha acabat la història".
"Cal tractar Catalunya sense pietat, però el Govern central els tracta com es tracta un boig, donant-li hores més de pati, diners de butxaca... Només se'ls pot aplicar una cosa i és la llei, aquesta de la qual ens dotem tots, és a dir, la Constitució". En aquest sentit, Boadella apunta que "seria el súmmum" que ara el Govern negociés amb Catalunya "avantatges fiscals": "Després del nou xantatge, uns beneficis. D'això, res, aquí tots som iguals", clama.
El que està fent el govern català, recalca, són "jocs de la desraó que van sumint el conjunt dels ciutadans en una depressió i, de passada, vulnerant els drets fonamentals de tots els espanyols".
"Des de l'eufòria que han muntat es pensen que si no han de, com diuen ells, pagar als 'putos' andalusos' i als 'putos' murcians, els euros els sortiran per les orelles i que Europa està ansiosa per rebre'ls". En aquesta "ficció total", subratlla, el problema és que "no hi ha una sola raó ni econòmica ni històrica ni social de greuge. Espanya no li ha fet res a Catalunya, mai. Això és tot inventat. No hi ha fet diferencial perquè els catalans no som diferents de ningú, excepte per parlar una llengua que no es parlava a l'escola".
"No existeix ni un caràcter català ni una cultura catalana, sinó ibèrica i, esgotant, de l'arc mediterrani. Es necessita morro per reclamar el fet diferencial. Els castellers i les sardanes són coses simpàtiques, però és folklore", afegeix.
Però, amb tot, el que més el preocupa és que persones que ell considerava "sensates i cultes" s'hagin vist afectades "pel virus". "Sempre hi haurà gent disposada a deixar-se conduir, però que del món cultural, els meus propis col·legues, que han de mirar la realitat amb sentit crític, estiguin en un 90% per aquest assumpte, em sembla aclaparador. Mai ho hauria cregut. És al·lucinant i molt trist. M'hauria agradat no ser català per poder-me riure d'aquesta sàtira", ha afegit.