Cultura06/08/2017

Al Born també hi feien vi

En les últimes excavacions al jaciment s’han localitzat restes d’aus exòtiques, eines de vinya i una gran quantitat de llavors de raïm

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

BarcelonaUn paisatge de vinyes, zones boscoses, carrers on es barrejaven grans senyors, famílies humils i mariners que entraven i sortien de les cases de joc, i jardins on, fins i tot, es podien veure aus exòtiques lluint els seus plomalls. Aquesta podria ser, segons l’última excavació i les anàlisis bioarqueològiques que s’han fet al jaciment del Born, una de les fotografies del barri de la Ribera abans que la ciutat fos arrasada per les tropes borbòniques el 1714. L’estiu passat, després de quinze anys, es van reprendre les investigacions per entendre el funcionament arquitectònic i urbanístic del Born abans del 1714. Si el 2016 les excavacions es van concentrar a la Casa Corrales, batejada així pel nom de l’últim propietari, enguany s’han ampliat al tram del Rec Comtal que passa pel jaciment.

La conducció d’aigua, que va néixer en unes fonts del terme de Montcada i Reixac, pròximes a la llera del Besòs, i va estar en servei fins fa poc més d’un segle, és una mina perquè s’hi acumula el rebuig de mil anys d’història. És allà on l’equip d’arqueòlegs, format per estudiants de la Universitat de Barcelona, han trobat la majoria dels petits tresors que ajuden a explicar la història més enllà de l’horitzó que marca el paviment de les 60 cases del jaciment. Els arqueòlegs han decidit deixar al descobert les tres fases de l’excavació, que mostren al visitant ceràmica i ossos d’animals dels segles XIV, XVII i XVIII.

Vinyes a la Sagrera, a les Glòries i al Born

“Cada vegada tenim més elements que demostren que a Barcelona hi havia molta vinya”, explica la responsable del Pla Bàrcino, Carme Miró. Una de les troballes de la campanya d’aquest estiu ha sigut precisament un podall de vinya a la Casa Corrales. “Hem trobat també una gran quantitat de llavors de raïm al Rec Comtal”, afegeix Miró. El cultiu de la vinya estava força estès: “Les últimes anàlisis dels sediments demostren que hi havia vinyes al Born, a les Glòries i a la Sagrera, on ara sabem que es feia vi blanc”, detalla Miró.

Cargando
No hay anuncios

Al Born encara queden moltes pàgines per llegir. Segons els arqueòlegs, el 60% dels 8.000 metres del jaciment continua inèdit. Una de les troballes més sorprenents, en aquesta última campanya, és la d’aus exòtiques dels segles XVI i XVII. ¿Els pelicans i les gallines guineanes eren propietat d’alguna família benestant de gustos sofisticats o tenir aus exuberants era un costum força estès? “Hem d’acabar d’esbrinar si és un cas singular o si tenir aus exòtiques era una realitat més generalitzada”, assegura Toni Fernández, arqueòleg del Born Centre de Cultura i Memòria i director de l’excavació. “Però cada vegada tenim més elements que demostren que als segles XVII i XVIII Barcelona no era decadent ni estava morta, sinó que hi havia riquesa i una elit potent -com defensen els estudis que ha fet Albert García Espuche-; hem trobat ceràmiques d’importació d’arreu del món”, diu Fernández. Alguna de força sofisticada, com una xicra -s’utilitzava per menjar xocolata- decorada amb or que només es fabricava en un lloc del món: al taller italià d’Abruzzo. Una altra dada: els habitants del Born preferien el peix (només se n’ha trobat d’origen marítim) a la carn.

A l’abocador de la Casa Corrales s’hi han trobat setze daus, tots amb puntes als cantons. “Eren els daus que utilitzaven els mariners perquè així no rodolaven tant als vaixells”, explica Fernández. S’han localitzat també una gran quantitat de pipes, fabricades a la Mediterrània Oriental i al nord d’Europa, i les restes òssies de galls amb els esperons llimats que demostren que en aquesta casa de jocs també s’hi celebraven baralles.

Cargando
No hay anuncios

El propietari de la Casa Corrales, en algun moment de finals del segle XVII, principis del XVIII, va decidir que es podria guanyar molt millor la vida ampliant el negoci: es dedicava a fer cordes per a violoncels, violins i raquetes, i va obrir el seu propi espai de jocs. “La majoria de cases del Born es van anar compartimentant, eren cases gòtiques que al llarg dels segles XVII i XVIII es van anar a dividint fins a sis vegades; en canvi, la Casa Corrales es va anar ampliant”, detalla Fernández. “Tenia cambres de jocs interiors i pistes per jugar a tenis i al croquet a l’exterior”, afegeix Miró. Al costat de la Casa Corrales hi havia una altra casa de jocs: Cal Tey.

Barreja de classes socials

“El Born estava molta a prop del port i els mariners hi anaven molt, sempre estava rebent gent que arribava a la ciutat”, diu Fernández. “Com molts barris perifèrics, al Born hi havia molta barreja”, afegeix Fernández. Per exemple, la impressionant casa dels cònsols holandesos tenia vuit sales només a la planta baixa -es desconeix quantes cambres hi havia a la planta superior- i al costat hi havia una casa humil amb només una habitació on hi havia la cuina, el dormitori i la comuna. “A les cases riques la vida es feia a les plantes superiors, i a les humils a baix i al carrer”, detalla Miró. La prosperitat d’algunes cases també es demostra amb els comerços: l’adroguer Josep Duran tenia un centenar de varietats de tabac i xocolata.

Cargando
No hay anuncios

Si el jaciment hagués estat en un altre punt de la ciutat segurament no s’hi hauria trobat tanta diversitat. “Si excavéssim més al nord tot serien artesans; més al sud serien llars molt més humils; al carrer Montcada tot són petits palaus, i, en canvi, el Born conté les tres realitats”, conclou Fernández. “Ara contrastarem totes les troballes amb la documentació existent i les excavacions continuaran l’estiu que ve. Volem millorar la difusió del coneixement del Born. Cal situar-lo com a centre arqueològic internacional a través de publicacions i presència en fòrums internacionals”, diu Miró. Hi ha força material, no només els petits tresors rescatats pels arqueòlegs, sinó també la ingent informació que va anar recopilant Espuche (es va arribar a llegir més d’1,2 milions d’actes notarials) i altra documentació que s’ha anat localitzant en els últims anys i que actualment està en estudi.

Els últims tresors del jaciment

XICRA DE XOCOLATA D’ABRUZZO

El primer fragment d’aquesta xicra de xocolata, decorada amb or al taller italià d’Abruzzo, es va trobar l’any 2001. Ara se n’han trobat dos fragments més.

Cargando
No hay anuncios

PIPES D’ARREU DEL MÓN

A la Casa Corrales s’hi han trobat una gran quantitat de pipes, la majoria importades de la Mediterrània Oriental i del nord d’Europa.

Cargando
No hay anuncios

RAJOLES BÈL·LIQUES

És una de les poques rajoles bèl·liques -s’hi veu una arma disparant foc- que s’han trobat mai a Barcelona i és del segle XVII.

Cargando
No hay anuncios

DAUS MARINERS

Un total de 16 daus s’han localitzat en un dels abocadors de la Casa Corrales. Tenen aquesta peculiar forma per no rodolar tant als vaixells.

Cargando
No hay anuncios

PODALL DE VINYA

Aquest podall de vinya del segle XVI es va trobar a la Casa Corrales i constata la importància del vi al Born.

Cargando
No hay anuncios

PEÇA D’ESCACS DEL SEGLE XIV

És la peça més antiga d’escacs que s’ha trobat mai a Barcelona. És blanca i era al Rec Comtal.