Cultura
Cultura18/11/2018

L'Ajuntament de Barcelona retirarà la medalla atorgada a Franco

També revocarà sis medalles més concedides pel consistori franquista a personalitats militars o institucions com la Secció Femenina de Falange Española

Ara
i Ara

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona retirarà la Medalla commemorativa dels XXV anys de Pau que va atorgar el 1964 a Francisco Franco i sis medalles més concedides pel consistori franquista a personalitats militars o institucions com la Secció Femenina de Falange Española.

El govern de Barcelona en Comú, encapçalat per l'alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat aquest diumenge que inicia els expedients de revocació d'aquestes set medalles amb la previsió de culminar la tramitació amb una votació en el consell plenari del 25 de gener del 2019, la vigília del 80è aniversari de la caiguda de Barcelona a mans de les tropes franquistes, el dia 26. Segons indica el consistori, "l'objectiu és recuperar la memòria democràtica de la ciutat, acabar amb la impunitat franquista i restituir la memòria de les víctimes del feixisme i les persones que van patir la repressió de la dictadura a l'Estat entre el 1936 i el 1975".

Cargando
No hay anuncios

Més medalles franquistes a punt de ser retirades

A més de retirar la medalla a Franco, el govern de Colau proposa retirar les Medalles d'Or de la Ciutat que l'Ajuntament va atorgar durant la dictadura al general José Solchaga Zala (1881-1953), que va dirigir les tropes nacionals en la conquesta de les ciutats de Tarragona i Barcelona el gener del 1939; al general Agustín Muñoz Grandes, ministre secretari general del Moviment, general en cap de la División Azul i ministre de l'Exèrcit; al capità general Antonio Ibáñez Freire, ministre de l'Interior de la UCD, i a la Secció Femenina de Falange Española.

Cargando
No hay anuncios

També està previst iniciar els tràmits per retirar la Medalla de la Ciutat al terç de requetès de Nostra Senyora de Montserrat, i la Creu de la Beneficència que va atorgar el consistori, el 16 de juliol del 1929, al general Severiano Martínez Anido, ministre de Governació en la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Aquests expedients de revocació se sumen a altres iniciatives contra el franquisme adoptades durant aquest mandat municipal. Entre elles destaquen la revocació de les Medalles d'Or a l'exministre Rodolfo Martín Villa i a l'exalcalde Miguel Mateu Pla, l'anul·lació dels expedients de depuració que va obrir el règim franquista a més de 1.600 funcionaris municipals que van treballar durant la República o la personació en la causa oberta a l'Argentina contra els crims del franquisme.

Cargando
No hay anuncios

"Totes les vies legals" perquè la FFF no s'instal·li a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona també adverteix que estudiaran "totes les vies legals" per evitar que la Fundación Francisco Franco obri una delegació a la ciutat. "Farem tot el que estigui al nostre abast perquè això no passi", ha dit el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello. Remarca que el govern municipal farà "la vida impossible" a l'organització en cas que vulgui tenir presència a la ciutat perquè ha reiterat que Barcelona és una "ciutat democràtica de clares conviccions antifeixistes".

Cargando
No hay anuncios

A més, el primer tinent d'alcalde ha recordat que el Parlament Europeu ha aprovat una resolució que demana la il·legalització de les fundacions que fan apologia del feixisme i ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "prengui mesures per avançar en aquesta direcció".