L'Ajuntament de Barcelona compra l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili per 9,5 milions d'euros
L'operació permetrà ampliar el Centre de la Imatge de la Virreina i convertir l'antiga Escola Massana en biblioteca municipal
BarcelonaEn una època molt complicada per a les idees progressistes, als anys 60, l'editor Gustavo Gili va tenir la valentia d'impulsar, amb els arquitectes Joaquim Gili, nebot del fundador de l'editorial, i Francesc Bassó, que pertanyien al grup R, un edifici pioner: l'Editorial Gustavo Gili. Inaugurat el 1961, aquest edifici icònic del racionalisme, al número 87 del carrer Rosselló de Barcelona, que havia de mostrar com l'empresa s'havia adaptat a la vida moderna, tindrà una nova vida molt aviat: es convertirà en un espai municipal de cultura i educació.
L'editorial va deixar l'edifici per traslladar-se a la Via Laietana el 2015 i, durant uns quatre anys, va ser ocupat per Amazon. Ha estat dos anys buit fins que, finalment, l'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la família Gili i l'ha adquirit per 9,5 milions d'euros. "L'edifici forma part de la nostra història i per a nosaltres, que esdevingui un bé públic i accessible, és el millor dels futurs possibles. Els edificis no es poden congelar i mereixen tenir vida pròpia", ha assegurat el besnet del fundador de l'editorial, Gustau Gili. Com que està molt ben conservat, el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, confia que al desembre ja es podrà oferir als programadors perquè hi puguin fer activitats culturals. "S'hi podrà fer tot el que es pugui fer, segur que rebrem 50.000 propostes dels programadors", assegura. La compra d'aquest nou espai de 6.800 metres quadrats, que vol vincular cultura i educació, es tancarà aquest mes de novembre.
L'any que ve es farà el projecte executiu i, segons Martí, en el pròxim mandat es podrà executar i traslladar a l'antiga seu editorial tot el personal de cultura que ara ocupa les oficines del Palau de la Virreina i l'antiga Escola Massana. A l'edifici també s'hi traslladarà l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), ubicat a la plaça Espanya, i, per tant, es podrà ampliar l'Escola Francesc Macià. Part de l'antiga editorial, doncs, es dedicarà a oficines, però continuarà obert a diferents propostes culturals. "Encara no tenim el projecte i no en sabem els detalls, però serà més o menys com ara la Virreina, meitat oficines i meitat per a l'activitat cultural oberta a la ciutadania", diu Martí.
"Els efectes carambola", com diu Martí, de la compra de l'Editorial Gustavo Gili seran l'ampliació del Centre de la Imatge de la Virreina, que passarà a ocupar tot l'edifici, i el trasllat de la Biblioteca Municipal Santa Pau - Santa Creu a l'antiga Escola Massana. "L'operació ens permetrà reconvertir la seu de l'Icub en un gran equipament cultural a la Rambla, i potenciar molt més el Centre de la Imatge", afirma Martí. No es descarta que a la Virreina també s'hi facin exposicions de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, actualment poc visibles perquè la seu de l'arxiu és a la segona planta de l'antic convent de Sant Agustí. Un altre espai que s'alliberarà són els pisos que actualment hi ha sobre la Casa Beethoven. Actualment també s'utilitzen com a oficines, però la intenció és recuperar el seu ús inicial com a habitatges i oferir-los als artistes com a residència.
L'edifici, de línies pures i cossos poligonals, ocupa el pati interior d'una illa de cases de l'Eixample i està dividit en tres cossos diferenciats. Cada volum respon a una funció concreta: al centre hi ha el vestíbul i les oficines; a l’esquerra hi ha l'entrada i sortida de l'edifici i es comunica amb un jardí interior, on hi ha també oficines i la direcció, i la dreta s'utilitzava com a magatzem i tenia accés directe per als camions. L'edifici deixa a la vista l'estructura amb grans obertures a la façana per deixar entrar la llum natural. Va guanyar el Premi FAD (1962), va ser descrit com una proposta radical pel seu llenguatge arquitectònic, i actualment està en procés per declarar-lo Bé d'Interès Cultural Nacional (BCIN). "La catalogació no serà un impediment sinó un estímul i comptarem amb el Gustau (el besnet del fundador de l'editorial), que hi ha donat moltes voltes", assegura Martí.
L'adquisició de l'edifici es va fer amb part del fons de 30 milions d'euros acordat, a proposta d'ERC, en els pressupostos del 2021 per adquirir i rehabilitar edificis singulars. Amb el mateix fons, el juliol d'aquest any el consistori va adquirir l'històric El Molino, i recentment ha arribat a un acord per comprar el Gimnàs Social Sant Pau.