Cultura21/09/2020

El Govern aprova ampliar al 70% l'aforament dels teatres, els cinemes i les sales de concerts

No es podran superar els mil assistents asseguts i la mascareta hi serà obligatòria

Núria Juanico Llumà
i Núria Juanico Llumà

BarcelonaEl teatre, el cinema i una part de la música veuen com es compleix una de les demandes més aclamades els últims mesos. La Generalitat ha aprovat que les sales de teatre, de cinema i de concerts puguin obrir al 70% de l'aforament sempre que no se superi el miler d'assistents i tothom estigui assegut. Si una sala vol obrir al 50% també ho podrà fer, però no podrà acollir més de 500 espectadors. Aquesta modificació dels plans sectorials de represa, que ha autoritzat el Procicat, s'aplicarà a partir d'aquest dimarts a Barcelona i quinze ciutats de l'àrea metropolitana, on les activitats estaven més restringides per l'augment de casos de coronavirus. Les sales de concerts encara hauran d'esperar per poder acollir actuacions amb el públic dret.

La nova mesura permet reduir la distància física entre els espectadors sempre que es compleixin una sèrie de condicions. La mascareta hi serà obligatòria, el públic haurà d'estar assegut, els grups de contacte habitual hauran d'estar separats per un metre i mig i caldrà controlar les entrades i sortides. Les butaques hauran d'estar preassignades, caldrà evitar les pauses durant la funció i els artistes no podran interaccionar físicament amb el públic. També es mantenen les normes establertes al juliol, com ara la prohibició de programes de mà físics i la recomanació que les entrades es comprin per internet.

Cargando
No hay anuncios

Si els cinemes i teatres permeten el consum de begudes o aliments durant la pel·lícula o funció, caldrà que els espectadors estiguin separats per 1,5 metres de distància. Els espectacles d'arts de carrer o a l'aire lliure queden permesos sempre que siguin estàtics; és a dir, que no impliquin desplaçaments ni interaccions físiques amb els espectadors. El Procicat no autoritza, ara per ara, les propostes en què el públic i els artistes es mouen al mateix moment. Així mateix, la Generalitat ha demanat al sector cultural que s'extremin els controls a les zones comunes dels equipaments per evitar-hi aglomeracions.

Les noves mesures s'aplicaran a Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Castelldefels. El Procicat ha prorrogat quinze dies més les restriccions a Granollers, les Franqueses del Vallès i Canovelles, però en aquests tres municipis s'aplicarà l'ampliació del 50% al 70% dels aforaments en equipaments culturals. A Girona i Salt, en canvi, segueixen amb l'aforament restringit al 50%.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes indicacions es consolidaran en funció dels diferents escenaris epidemiològics sempre amb l’objectiu d’arribar a les condicions generals per a la represa establertes el 18 de juny, i que contemplen aforaments amb un màxim de 1.000 persones dretes o 2.000 persones en seients preassignats. La mateixa resolució deia que a l’aire lliure, hi podien haver 2.000 persones dretes o 3.000 persones assegudes.

Cargando
No hay anuncios

La modificació del pla aprovat preveu que, si la pandèmia remet, es pugui reduir el nivell de control dels teatres i cinemes i ampliar-hi l'aforament. El text estableix que, si l'escenari actual millora però encara hi ha brots complexos o transmissió estacionària d'alt nivell, les sales podran obrir al 80% de l'aforament, i si els casos són esporàdics ho podran fer al 100%, però sempre mantenint les mesures de distància i seguretat.

Concerts simfònics de 80 minuts

La Generalitat també ha establert mesures específiques per a diferents sectors de les arts escèniques i la música. Recomana que els concerts simfònics o simfonicocorals en espais tancats durin, com a màxim, 80 minuts i sense pauses. També estableix distàncies de seguretat concretes entre músics depenent del tipus d'instrument que toquin i aconsella que entre cantants, tant solistes com d'agrupacions vocals, la separació sigui de dos metres. Als espectacles lírics es recomana l'ús de mascaretes al cor durant els assajos i que les orquestres estudiïn alternatives d'ubicació entre famílies d'instruments per garantir les distàncies.

Cargando
No hay anuncios

Els artistes que treballin junts a escena són considerats grups de contacte habitual i no cal que portin mascareta ni estiguin separats entre si. Tot i això, el pla estableix que han de ser grups com més estables millor i han de minimitzar els contactes socials diaris. Pel que fa als espectacles de dansa, el Procicat recomana que els ballarins portin els cabells recollits.