Covid-19

Entrades a 10 euros per celebrar els aforaments al 100% en teatres i auditoris

L'excepció seran els concerts i festivals amb públic dret i en espais tancats, que continuaran al 70% i requeriran passaport covid

Alguns dels músics de l'OMAC durant el concert inaugural de la 24a Fira Mediterrània de Manresa.
4 min
Regala aquest article

RipolletDesprés de dinou mesos de restriccions, aquest divendres el sector cultural recupera el 100% de la capacitat. Teatres, cinemes, auditoris, arxius, biblioteques, museus, centres cívics, llibreries, galeries i altres equipaments culturals podran tornar a omplir totes les butaques, tant a l’aire lliure com en espais tancats, però sempre amb mascareta. Una mesura que afecta de ple els festivals que hi ha aquesta setmana, com la Fira Mediterrània, el Festival de Sitges o el Temporada Alta, que ja poden oferir el 100% de localitats.

Diversos equipaments han celebrat la mesura posant entrades a la venda. L’Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya han posat avui a la venda el 30% d'entrades que fins ara no estaven a la venda amb tarifes especials de 10 euros –excepte per al Liceu, que costen 30 euros–. "És un desfici, en una hora hem venut 1.300 entrades", diu el director general del Liceu, Valentí Oviedo. Tanmateix, el teatre líric només posarà a la venda el 85% de les entrades de War requiem, per temes logístics, l'orquestra ocupa les dues primeres fileres, iperquè considera que amb això ja donarà resposta a la demanda per veure l'òpera de Benjamin Britten. Oviedo creu que el retorn a l'òpera serà gradual i que no arribarà al 100% fins Nadal. "Potser hi ha certa por a curt termini, però no a mitjà termini. L'ésser humà té una gran resiliència", destaca el director del Liceu. Els dinou mesos de restriccions han suposat per al teatre líric "un desgast", però els efectes en temes pressupostaris no han sigut dramàtics: "No hem tancat, a diferència d'altres grans centres lírics europeus. Hem treballat amb incertesa, replanificant cada dia, amb testos preventius constants i l'angoixa de si hi hauria algun cas, però també ha sigut una oportunitat per explicar-nos al món, ens han mirat des de la resta d'Europa", explica Oviedo. El Liceu ja va tancar la temporada 2020-2021 amb un pressupost inferior a l'habitual: 39 milions d'euros respecte als 48-50 milions d'altres temporades i, per tant, les restriccions no han tingut un gran impacte. La cancel·lació de Tannhäuser el gener d'aquest any també va suposar un estalvi important. L'oferta digital també ha arribat per quedar-se: el Liceu prepara una nova plataforma digital però que ha de servir per complementar l'experiència presencial.

3.000 entrades venudes en un dia

El Temporada Alta va posar a la venda immediatament les noves entrades per eliminar les llistes d'espera (amb les restriccions del 70%, s'havien exhaurit ràpidament més de 24 espectacles) i l'èxit ha sigut espectacular: en un dia s'han venut més de 3.000 entrades, sobretot per veure espectacles internacionals i de creació contemporània. El director del festival, Salvador Sunyer, no creu que més d'un any de pandèmia tingui gaires conseqüències pel que fa al públic, que anirà tornant als teatres, però sí en relació amb el sector: "Ha caigut molta gent, i n'hi haurà que ja no crec que puguin tornar a treballar", lamenta. Jordi Fosas, director de Fira Mediterrània, celebrava especialment el final de les restriccions: "Fa un any, quan inauguràvem la fira, es va declarar el toc de queda a les onze de la nit i l'aforament d'un 50%. Per tant, ara celebrem moltíssim que s'hagin acabat les restriccions, veiem moltes ganes i molta il·lusió per part del públic i per part del sector". L'únic que lamenta Fosas és el poc marge que han tingut per comunicar-ho: "Si ho haguéssim sabut fa dues setmanes potser ho hauríem pogut aprofitar millor, però també és una oportunitat d'última hora per al públic, perquè molts espectacles ja tenen les entrades exhaurides".

La il·lusió és compartida amb el director de L'Auditori, Robert Brufau: "Estem molt il·lusionats de poder tornar a la normalitat, sobretot en un sector internacional com és el de la música i en una Europa que ja tenia el 100% obert", diu. Brufau confia que el públic no hagi perdut les ganes de tornar als espectacles presencials: "Les ganes es reprendran, una altra cosa és quan es trigarà".

El retorn als temps d'abans de la pandèmia, però, no és per a tothom. L'excepció seran els concerts i festivals en espais tancats amb el públic dret o possibilitat de ball. En aquest cas, es permetrà una capacitat màxima del 70% i serà necessari el passaport covid, autoritzat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En els espais tancats, cal vetllar per una ventilació òptima segons els estàndards exigits.

A partir d'avui també s’elimina el nombre màxim d’espectadors, que fins ara estava fixat en 1.000 persones en espais tancats (o fins a un màxim de 3.000 amb condicions de ventilació reforçades) i de 4.000 persones a l’aire lliure. A l’aire lliure, l’ocupació permesa serà del 100% amb distància i, si no es pot mantenir, cal l’ús de la mascareta. En cultura popular també s’eliminen totes les limitacions. No hi ha límit en el nombre de participants en castells, cobles, grups teatrals o de dansa, etc., ni tampoc en el nombre de participants, sempre que no siguin situacions anàlogues a l’oci nocturn. També s'eliminen les restriccions horàries.

stats