Cultura29/01/2017

El director iranià d'Asghar Farhadi, vetat per l'ordre de Trump, assegura que no anirà als Oscars

L'Acadèmia de Hollywood qualifica d'"extremadament pertorbador" que el cineasta no pugui anar als Estats Units per culpa del decret del president nord-americà

Xavi Serra
i Xavi Serra

BarcelonaL'Acadèmia de Hollywood ha reaccionat aquest diumenge contra la possibilitat que el cineasta iranià Asghar Farhadi, nominat a l'Oscar al millor film de parla no anglesa per 'El viajante', no pugui assistir a la cerimònia dels Oscars del 26 de febrer per culpa de la prohibició d'entrada als Estats Units als ciutadans de l'Iran i sis països musulmans més.

Farhadi ha assegurat que no anirà a la gala encara que rebés una excepció a la nova norma de Trump per poder viatjar. El director iranià considera que la decisió del president nord-americà és "injusta" i que "estableix unes condicions inacceptables". "Humiliar una nació amb el pretext de protegir la seguretat d'una altra no és un fenomen nou en la història, i sempre genera les bases per a la creació de divisió i enemistat", ha assenyalat Farhadi.

Cargando
No hay anuncios

"L'Acadèmia celebra les fites en l'art del cinema, que transcendeix les fronteres i parla directament a públics d'arreu del món, sense que importin les diferències nacionals, ètniques o religioses", diu el comunicat de l'Acadèmia de Hollywood. "Com a defensors dels cineastes i dels drets humans de les persones, trobem extremadament pertorbador que a Asghar Farhadi […] i al seu equip se'ls impedeixi entrar al nostre país per culpa de la religió o el país d'origen".

Guanya una subscripció anual a Filmin i un abonament a la Filmoteca amb la porra dels Oscars de l'ARA L'actriu protagonista, Taraneh Alidoosti, ha dit que boicotejarà la gala per protestar pel tancament de fronteres de Trump, a qui considera "racista".

Cargando
No hay anuncios

Una figura incòmoda per al règim iranià

Farhadi ja va guanyar l'Oscar el 2012 pel drama 'Nader i Simin, una separació'. En el seu discurs d'agraïment, va dedicar el premi a l'Iran, "una cultura gloriosa amagada sota la pols de la política", i a la gent del seu poble que "respecten totes les cultures i civilitzacions i menyspreen l'hostilitat i el ressentiment". Figura incòmode per al règim iranià, ha hagut de batallar constantment contra la censura perquè les seves pel·lícules ofereixen una imatge complexa de la realitat del país i mostren les contradiccions d'una societat atrapada entre l'anhel de modernitat i el pes de les tradicions i la religió. Farhadi ha destacat per la defensa de la llibertat d'expressió i s'ha significat a favor de cineastes represaliats per les autoritats iranianes com Jafar Panahi.