Aborígens, la cuina sobre el terreny
Immersions gastronòmiques per a amants de la bona taula catalana
Fa unes setmanes David Simon, el creador de The wire , aclamada per molts com la millor sèrie de la història, era a Barcelona engolint un capipota. Descobria els secrets de la cuina catalana visitant bodeguetes de barri, recorria fondes i cases de menjar i tastava el vi del Priorat i la crema catalana, i ho feia de la mà d'uns aborígens.
Els aborígens són Àlex Resta, Àlex Domínguez i Francesc Castro, un informàtic i dos periodistes de Vilafranca del Penedès, Alella i el Masnou. Tres entusiastes de la gastronomia catalana que un bon dia van posar en marxa un projecte per difondre la riquesa cultural de la nostra cuina, aprofitant els seus contactes (el Francesc col·labora amb diverses revistes gastronòmiques) i la seva golafreria. D'ençà que van obrir la web, el setembre del 2012, han rebut foodies de tot el món, sobretot dels Estats Units, Austràlia, Anglaterra, el sud-est asiàtic (Hong Kong i Singapur) i, cosa que els sorprèn molt, Noruega. "L'estranger és un client amb poder adquisitiu i amb un perfil gastronòmic alt: vol escapar-se de les rutes habituals i descobrir la cuina casolana i tradicional, més enllà dels grans restaurants", comenta l'Àlex Domínguez. I, de moment, el negoci no els funciona pas malament.
FORA CLIXÉS
El projecte Aborígens va néixer a partir de les rutes particulars que els Àlex i el Francesc feien a amics i coneguts de fora de Barcelona. Van veure que allà hi havia un mercat, i així van començar a muntar la seva empresa. Un bon exemple d'emprenedoria amb la cuina com a denominador comú.
Esmorzars de forquilla, una visita a la bodegueta del barri, un passeig pel mercat fora dels límits de Ciutat Vella, xerrades al voltant d'un pa amb tomàquet… Els tours gastronòmics dels Aborígens s'escapen dels clixés de tapa i paella (que no són precisament catalans) per mostrar els plats indispensables que tan bé definia Ignasi Domènech a La teca , el seu llibre de referència. La idea és que el turista, el viatger, el xef o el periodista gastronòmic s'emporti una idea més definida del que es menja i es beu a Catalunya, més enllà del que els ambaixadors Adrià, Roca, Ruscalleda o el desaparegut Santamaria han difós.
El projecte Aborígens té quatre tours : dos de matí (Food morning tour i Esmorzar de forquilla experience ), un de tarda ( Feast tour ) i un altre fora de Barcelona ( The outer food tour ), que permet conèixer productors rurals (formatgers, cansaladers, viticultors…). I, a més, fan tot tipus de tours a mida per a un màxim de vuit persones, de manera que, mai més ben dit, n'hi ha per a tots els gustos. Una pastissera taiwanesa que vol descobrir com és la pastisseria catalana, una parella de les Antípodes que vol menjar menuts o una família que vol deixar-se sorprendre: les rutes dels Aborígens no són mai iguals perquè els clients no són mai iguals, i perquè al llarg de les quatre hores que pot durar una passejada poden passar moltes coses.
Les rutes estan pensades per al client estranger, però han començat a fer algunes rutes fora de Barcelona (com la dedicada a la matança del porc o la que estan preparant al Delta) que han tingut bona acollida per part del turista autòcton. I preparen també algunes exportacions amb productes locals per fer arribar productes casolans a Austràlia. I qui sap on poden arribar, perquè ganes no els en falten.