Xavier Mas Craviotto, el premi Documenta més jove de la història
'La mort lenta' és una novel·la que retrata el final de la joventut a través de dos germans orfes
BarcelonaEl premi Documenta ha donat a conèixer, des del 1980, una trentena llarga de noves veus de la literatura catalana: l’únic requisit per presentar-s’hi és tenir menys de 35 anys. Va ser abans d’arribar a aquesta edat que el van guanyar Jordi Coca, Toni Sala, Flàvia Company, Pere Antoni Pons, Bel Olid i Yannick Garcia. Fins l’edició actual, el Documenta més jove havia estat Melcior Comes, que el va rebre el 2004 amb 24 anys. Xavier Mas Craviotto l’ha aconseguit amb només 22 per la novel·la 'La mort lenta', que L’Altra publicarà el març de l’any que ve. El premi, convocat per l'editorial dirigida per Eugènia Broggi i la llibreria Documenta està dotat amb 5.000 euros.
El jurat destaca “la construcció i la versemblança de la història” que planteja el llibre, i també “la voluntat de risc tant a nivell de trama com d’estructura”, els “recursos estilístics i lingüístics remarcables i un joc constant amb l’ambigüitat dels personatges, com es relacionen i les decisions que prenen”.
Una mort decisiva
Nascut a Navàs el 1996, Mas Craviotto està acabant els estudis de Filologia Catalana, però no és el primer premi que guanya. Durant l’últim any ha rebut dos premis de poesia, el Gabriel Ferrater d’Òmnium Cultural Baix Camp amb 'Phosphorus i Hesperus' (2017) i el Pepi Pagès de Granollers amb El roure. “Quan tenia 17 anys vaig escriure una primera novel·la juvenil que era la part pràctica del meu treball de recerca –recorda–. Anava sobre l’anorèxia perquè era un tema del qual no sabia res i que volia investigar”. El llibre, 'Lágrimas en el espejo', va acabar sent finalista del premi Sierra i Fabra a Espanya i Llatinoamèrica.
Aquest mes de maig, Mas Craviotto va començar a escriure 'La mort lenta'. “És la història de dos germans, l’Aram i la Lena, que viuen marcats per la mort dels pares en un accident–explica–. Comparteixen pis al barri de Sants. Al principi del llibre torna l’ex de l’Aram després de passar una temporada a Suïssa amb la intenció de passar una temporada al pis dels germans”. L’acció de la novel·la oscil·la entre el passat i el present, evocant fragments de la vida en família dels nois i contraposant-los amb el moment en què, amb poc més de 20 anys, deixen enrere la primera joventut.
El jurat del premi Documenta, format per Laura Fernández, Marina Espasa, Pau Vidal, Èric del Arco i Eugènia Broggi, també ha destacat "la sorprenent joventut no només del guanyador sinó de molts dels altres participants, especialment la d'una concursant de disset anys".