Xavier Bosch, premi Llull amb una novel·la d’amor

L’autor de ‘Se sabrà tot’ canvia de registre i explora una relació de parella intensa al París dels anys 80

REIVINDICAR ELS SENTIMENTS Bosch ha dedicat tot l’últim any a Algú com tu, una novel·la sobre “la força perdurable de l’amor” ambientada a la Barcelona del 2006 i al París del 1981, on una noia jove  vol saber com era la mare que va perdre quan només tenia 9 anys.
Jordi Nopca
07/02/2015
3 min

BarcelonaSi aquesta setmana s’hagués convocat la roda de premsa del premi Ramon Llull de novel·la, el jurat hauria llegit el veredicte davant dels periodistes, i el títol provisional de l’obra guanyadora hauria sigut Un quart d’hora abans de la fi del món, presentada amb el pseudònim de Cartaphilus. Però no hi va haver roda de premsa perquè dilluns a primera hora Planeta ajornava l’entrega del guardó -el més ben dotat de les lletres catalanes, juntament amb el Sant Jordi: 60.000 euros- amb motiu de la mort del president del grup editorial, José Manuel Lara Bosch.

“Aquell mateix dilluns, a les onze de la nit, mentre entrava al programa Tu diràs de RAC 1, el jurat em comunicava que havia guanyat el Llull -explica Xavier Bosch, periodista, escriptor i membre del consell editorial de l’ARA-. Era un dels pitjors dies de la meva vida: mitja hora abans, la doctora de l’hospital de Sant Cugat on estava ingressat el Francesc Garriga m’acabava de dir que li quedaven poques hores de vida”. L’endemà, el dia que s’hauria hagut de donar el premi, el primer que feia Bosch era anar a veure el seu mestre i amic. “Li vaig dir que em donaven el Llull i ens vam abraçar. Dimecres a les sis de la matinada el Francesc va morir”, recorda, encara amb la veu trencada.

El títol definitiu de la novel·la de Xavier Bosch serà Algú com tu, i arribarà a les llibreries el 4 de març. “La història que explico em rondava mentre el Dani Santana existia”, explica. Santana ha protagonitzat la trilogia de novel·les que va arrencar amb Se sabrà tot, premi Sant Jordi 2009 -amb la qual va vendre més de 50.000 exemplars-, i que va continuar amb Homes d’honor (Proa, 2012) i Eufòria (Proa, 2014). “Després de tancar la trilogia tenia ganes d’escriure una cosa diferent -admet-. No volia ser l’autor d’un sol personatge. Si convé, el Santana tornarà, però més endavant”.

Bosch s’ha decidit a “sorprendre” els seus lectors amb un “canvi de registre”: passa del thriller de ritme picat a la narració d’una història d’amor amb un misteri per resoldre. “Aquesta vegada m’he despullat -diu-. Fins ara els lectors podien pensar que sóc dur, que només m’interessava parlar de corrupció, poder i periodisme. Ara descobriran que sóc un romàntic de cap a peus, que en realitat estic més a prop d’aquests nous personatges que del Dani Santana”.

París, ciutat dels amants

Algú com tu és la crònica de la recerca i reconstrucció d’una història d’amor que fa una noia jove, la Gina, que va perdre la mare, la Paulina, quan tenia nou anys. “En un determinat moment de la seva vida, la Gina necessita saber qui era la seva mare”, resumeix l’autor. Des de la Barcelona del 2006 el lector viatjarà fins a la ciutat de París de l’any 1981. La Paulina, que llavors té 29 anys, arriba a la capital francesa per al casament de la seva cosina, i allà hi coneixerà el Jean-Pierre Zanardi, propietari de la galeria d’art Anouk, situada al número 44 de la Rue de Seine, molt a prop de l’església de Saint-Germain-des-Prés. Entre la Paulina i el Jean-Pierre neix una relació d’amor d’una gran intensitat: tot i que només dura quatre dies, l’ombra del record s’allarga fins a la investigació de la Gina un quart de segle més tard. “En moments de confusió i d’escepticisme com els que vivim, ens calen referents, i l’amor és el més important de tots -diu Bosch-. Hem acabat confonent l’amor amb les comedietes romàntiques de Hollywood protagonitzades per Meg Ryan. L’amor ho pot ser tot, i a mi m’agrada la gent que va a totes, que s’atreveix a estimar encara que intentant-ho pugui fracassar”.

A la novel·la hi ha també un homenatge a les llibreries i als llibreters: és per aquest motiu que Bosch va triar Cartaphilus de pseudònim. Es tracta d’un dels protagonistes d’ El inmortal, una de les narracions d’ El Aleph, de Jorge Luis Borges. “Les llibreries són el tou de la literatura, la ciència i la cultura d’un país -reivindica Bosch-. Cada cop estan més buides i es compren menys llibres. La feina del llibreter és molt important, i no es valora prou”.

Creat l’any 1981 per l’editorial Planeta, el premi Ramon Llull ha distingit obres de Joan Perucho, Carme Riera, Terenci Moix, Josep Maria Ballarín, Maria de la Pau Janer, Màrius Serra i Vicenç Villatoro, entre d’altres. Les tres últimes autores premiades han sigut Imma Monsó ( La dona veloç, 2012), Sílvia Soler (L’estiu que comença, 2013) i Care Santos ( Desig de xocolata, 2014).

stats