Els socis de la SGAE rebutgen els comptes de 2013 i la gestió de l'entitat
En la primera assemblea general de socis que presideix, José Luis Acosta culpa dels mals resultats les anteriors juntes de l'entitat
MadridL'assemblea general de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) va rebutjar dijous els comptes de 2013 i l'informe de gestió de l'entitat presidida per José Luis Acosta que ha atribuït el resultat de la votació als "molts problemes que s'arrosseguen del passat". Aquest rebuig ha tingut lloc a la primera assemblea general de socis presidida per José Luis Acosta, en una reunió que s'ha prolongat durant cinc hores i després de la qual s'han escoltat crits de "dimissió, dimissió".
Dels 11.578 vots emesos durant l'assemblea general de socis, 6.652 han estat contraris als comptes anuals i l'informe de gestió (56,68%), mentre que 4.613 hi han estat a favor (39,84%) i s'han registrat 403 abstencions (3,48%). Després d'aquests resultats, els comptes han de ser formulats i sotmeses de nou a la votació de l'assemblea general, segons estableixen els estatuts de l'entitat.
Acosta ha explicat als periodistes que, segons ell, el resultat de la votació és en contra de l'anterior gestió ja que cap de les intervencions dels socis durant l'assemblea han suposat una crítica personal contra ell sinó que "el 98%" de les mateixes eren referides al seu antecessor en el càrrec, Antón Reixa, que va presidir l'entitat fins a juliol de 2013.
Segons ha explicat Luis Felipe Palau, director econòmic financer, si el 2013 hagués estat "l'any 1" de l'entitat, la SGAE hauria tingut un resultat positiu que no s'ha aconseguit en assumir el "llast" del passat, més de 9 milions d'euros en aquest exercici.
"Em sento recolzat, no he sentit cap crítica contra mi", ha reiterat el president. Acosta culpava tant la gestió realitzada per Eduardo Bautista, imputat en l'operació Saga que investiga l'Audiència Nacional, com el seu antecessor en el càrrec Antón Reixa que, ha recordat, va signar un acord amb dues cadenes de televisió per aplicar descomptes en les tarifes per drets d'autor de les obres musicals que emetien en horari nocturn, a conseqüència del qual la SGAE "ha patit una disminució recaptatòria de 26 milions d'euros" en 4 anys de vigència del conveni.
"És una pena i no és una bona notícia per a ningú", ha subratllat Acosta, que ha insistit que la SGAE "necessita estabilitat".
Una oposició combativa
José Miguel Fernández-Sastrón, un dels vicepresidents de l'entitat i que s'ha oposat a les decisions de la junta directiva, opinava el contrari, que la decisió "no és un 'no' als comptes, sinó a la gestió ". Així, ha explicat que ell havia demanat una votació separada dels comptes per poder "reprovar la gestió d'una entitat que recapta cada vegada menys".
Fernandez-Sastrón ha considerat que després de la decisió d'avui caldria convocar eleccions i ha assegurat que es presentaria de nou a la presidència (ho ha fet en les dues últimes ocasions) si reformessin els estatuts perquè la junta directiva de la SGAE "sigui un govern en lloc d'un parlament".