El poble i la revolució
'La revolución rusa. Una historia del pueblo'. Neil Faulkner (Pasado & Presente)
Faulkner es defineix a ell mateix com un marxista i un activista socialista revolucionari. L’autor se centra “en els autèntics protagonistes”: milions de persones que es van organitzar en assemblees i van crear un moviment de masses inaudit. Per a Faulkner, va ser la revolució del poble.
Múltiples revolucions
'Entre dos octubres'. Francisco Veiga, Pablo Martín, Juan Sánchez Monroe (Alianza)
No hi va haver una única revolució, sinó moltes. Entre dos octubres va més enllà de les grans ciutats i de les fronteres de l’imperi tsarista, i analitza la seva expansió per Euràsia i les diferents lectures que se n’han fet.
Què és comunisme?
'La sombra de octubre (1917 - 2017)'. Christian Laval i Pierre Dardot (Gedisa)
Laval i Dardot analitzen com el nou règim soviètic es va anar allunyant dels ideals democràtics i com va influir en altres revolucions. Es pregunten quina és la veritable revolució i analitzen les noves pràctiques i experiències de poder horitzontal.
Stalin no estava sol
'El equipo de Stalin'. Sheila Fitzpatrick (Crítica)
Una biografia coral dels homes que van acompanyar Stalin en la industrialització del país, en les grans purgues, en la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda. Van ser, diu l’autora, com una gran família. Stalin sempre hi tenia l’última paraula.
Rússia des del tren
'Billete al fin del mundo'. Christian Wolmar (Península)
El Transsiberià -més de 9.000 quilòmetres- es va construir en menys d’una dècada i va arribar a les zones més àrides de Rússia. El llibre recorre també la història de la Rússia contemporània i ajuda a entendre com s’ha construït l’estat actual.
L’impacte al món
'El siglo de la Revolución. Una historia del mundo desde 1916'. Josep Fontana (Crítica)
Fontana analitza com la Revolució Russa i la por a l’amenaça comunista han condicionat la història dels últims cent anys. Fa una gran síntesi de la història política del segle XX, des dels intents frustrats d’Alemanya de proclamar la revolució fins al triomf del capitalisme.
Mirades contradictòries
'La venganza de los siervos'. Julián Casanova (Crítica)
Casanova explora els diferents significats de la revolució. Des de l’òptica de les elits, dels revolucionaris, des de dalt i des de baix. I com la història militant, oficial, contrarevolucionària i revisionista l’ha explicat.
La veu de Trotski
'Historia de la revolución rusa'. Lev Trotski (Capitán Swing)
Quan Lev Trotski (1879-1940) escriu la seva obra ja l’han desterrat a les Illes dels Prínceps. Destaca per la visió -n’és un dels protagonistes- que ofereix d’una revolució que va començar sent democràtica i va acabar deformada per l’estalinisme.
Un francès fascinat
'Cartas de la revolución bolchevique'. Jacques Sadoul (Turner)
Sadoul era un assessor militar francès que va ser enviat a Rússia l’any 1917 i va acabar convertint-se en un dels màxims defensors de la Revolució Russa. Com si fos un diari, a través de les cartes explica tot allò que veu i sent a Rússia.
La Catalunya soviètica
'La revolució russa i Catalunya'. Josep Puigsech (Eumo)
Puigsech demostra al llibre l’impacte que va tenir no només a escala política sinó també cultural l’assalt al Palau d’Hivern. L’historiador analitza com va marcar la Guerra Civil i la seva influència en la Transició i ara mateix.