Mor l'escultor Enric Gelpí, l'ermità dels calendaris
L'Ermità de Samalús II era conegut per les escultures de fusta de mussols i els calendaris il·lustrats amb animals
BarcelonaL'escultor i gravador barceloní Enric Gelpí, conegut com l'Ermità de Samalús II, ha mort a l'edat de 74 anys. Gelpí, que vivia des de fa gairebé quaranta anys retirat als boscos de Samalús, a la comarca del Vallès Oriental, era un escultor pràcticament autodidacte, i des de 1970 vivia a Samalús, on tenia a casa una exposició permanent de la seva obra escultòrica.
Amb un estil basat en l'expressivitat i l'esquematització de les formes, Gelpí va cultivar especialment l'escultura animalística i en concret de les aus nocturnes. L'artista compta amb diverses escultures a llocs emblemàtics com el propi Samalús, on va erigir l'homenatge a Mossèn Garriga Boixader, l'Ermità de Samalús I, un Sant Martí a l'església de Falset, les icones de l'església de Baqueira-Beret, a Tàrrega i a Barcelona.
El 1970 inicià la publicació dels seus coneguts calendaris il·lustrats que va realitzar durant 40 anys. Les il·lustracions, realitzades manualment, incorporaven representacions de la fauna dels Països Catalans. Aquest calendari fou el segon editat en català després del de Serra d'Or, i en les darreres edicions del calendari es va arribar als 16.000 exemplars. També va publicar dos llibres: Mossèn Ramon Garriga i Boixader, l'ermità de Samalús, mestre en gai saber (1993) i el llibre de poesies La pregària dels animals (escrit i il·lustrat per ell l'any 2000).
Home actiu de la cultura catalana, Gelpí va dedicar una gran part de la seva vida a la política com a regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cànoves i Samalús durant la primera legislatura dels ajuntaments democràtics. La cerimònia de comiat d'Enric Gelpí tindrà lloc demà diumenge a les 13 h a la parròquia de Sant Andreu de Samalús.