Música

Entra en vigor la nova normativa sobre la música en directe a Barcelona

L'Ajuntament signa la circular que permetrà fer concerts en bars, cafeteries i restaurants

Un concert a Robadors 23, un dels locals que esperen el canvi de normativa de la música en directe.
Xavier Cervantes
11/05/2016
3 min

BarcelonaJa la tenim aquí. L'Ajuntament ha aprovat la circular que regula la manera en què bars i restaurants puguin fer música en directe amplificada. Els tràmits burocràtics s'han allargat més que no ho havien previst, però aquest dimecres ja entra en vigor la modificació de la normativa sobre la música en viu a Barcelona, segons informa l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub).

"El permís estarà sotmès al compliment de les normatives relatives a seguretat i aïllament acústic", diu l'Icub. La circular, fruit de la revisió dels procediments i criteris que deriven de l’aplicació de la normativa vigent, "reconeix la possibilitat, emparada legalment, de realitzar música en viu amplificada en espais amb llicència de bars, restaurants i cafeteries". "El permís estarà sotmès al compliment de les normatives relatives a seguretat i aïllament acústic", diu l'Icub.

Per poder fer música en directe, aquests espais hauran d'acreditar els requisits següents:

– Considerar, com a mínim, un aïllament per a una emissió de 95dB.

– Realitzar un aïllament acústic, en cas d’estar situat un habitatge adjacent a l’establiment, que sigui de 30 dB al dormitori, entre les 7 i les 23 h, i en horari nocturn de 25 dB al dormitori entre les 23 i les 7h.

– Previsió de l’emissió a l’interior del local.

– Garantir un aïllament mínim de façana de 45dB.

– Desenvolupar l’activitat amb portes i finestres tancades.

– Disposar de doble porta amb molles de retorn i tancament hermètic (o sistemes equivalents).

– Aportar informe d’instal·lació d’un limitador/enregistrador que compleixi amb els requeriments establerts.

– Disposar de cartells a l’entrada de l’establiment d’avís del nivell sonor a l’interior.

Segons l'Icub, aquest nou marc "busca també conciliar les manifestacions de música en viu amb d’altres interessos protegits i drets garantits per l’ordenament jurídic, com ara el descans dels ciutadans, l’entorn urbà, el medi ambient i el civisme".

Horaris responsables en zones d'especial saturació

El comunicat municipal especifica que, "amb la voluntat de fer compatible el desenvolupament d’aquesta activitat musical amb el dret al descans dels veïns i veïnes de Barcelona, s’estableixen zones d’especial saturació d’espais de pública concurrència en determinades zones als districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Eixample i Sants-Montjuïc, un franja d’horaris responsables per la qual es permet l’activitat musical amplificada en directe fins a les 23h".

La modificació suposa un reconeixement per a un seguit d’espais que fins ara, no disposant de llicència específica de “bar musical”, “sala de concerts” o “sala de ball/ discoteca”, no podien desenvolupar legalment aquest tipus d’activitats.

Tal com ja van explicar fa uns mesos, la normativa anirà acompanyada d’un seguit de mesures per "reconèixer, fomentar i vetllar pel correcte desenvolupament de la música en viu de petit i mitjà format". L'Icub convocarà abans de l’estiu, una línia de subvenció de 400.000 euros, fins ara destinada exclusivament a sales de concert, i ara ampliada a bars, restaurants i cafeteries que desitgin programar música en viu de manera estable. L’objecte de les subvencions és "la realització d’estudis d’impacte acústic i, en el cas que sigui necessari, realitzar obres d’insonorització i per implantar –sempre que sigui tècnicament possible– limitadors/enregistradors de so".

El cas de l'Heliogàbal

Un dels local que es beneficiarà del canvi de normativa és l'Heliogàbal, que encara ha de resoldre qüestions que depenen del nou pla d'usos del Districte de Gràcia, per la qual cosa aquest dimecres ha anunciat que tancarà durant uns quatre mesos per tal de fer reformes a la sala. Segons Daniel Granados, l'assessor de l'Icub que ha treballat en el desenvolupament de la modificació de la normativa, hi ha "una via de sortida" per a l'Heliogàbal després d'una reunió celebrada dilluns passat amb el Districte, i els permisos d'obres podran arribar tan aviat com s'aprovi el pla d'usos del Districte. La validació de les obres podrà ser "a finals de juliol".

Pel que fa a l'aforament, i un cop realitzades les obres pertinents, l'Heliogàbal podria acollir fins a 90 persones si prospera la idea de presentar els concerts com a "activitat extraordinària d'interès cultural". "Treballem en una nova categoria de projectes culturals que tingui reconeixement jurídic", diu Granados.

stats