90 aniversari de Georges Brassens, inspiració per a la Nova Cançó
El cantautor francès va ser un dels gèrmens per a la Nova Cançó catalana, explica Josep Maria Espinàs, fundador d'Els Setze Jutges. Brassens hagués fet avui 90 anys, i el proper dissabte en farà 30 que va morir
BarcelonaFa 90 anys del naixement del cantautor francès Georges Brassens, i el proper dissabte en farà 30 que va morir, cosa que fa que 2011 sigui l'any Brassens, i que s'hagi publicat la integral de la seva obra.
Brassens va ser un dels gèrmens per a la Nova Cançó catalana, explica a l'ARA Josep Maria Espinàs, fundador d'Els Setze Jutges.
"En tots els països hi havia una cançó popular més aviat lleugera, i a França hi havia hagut els primers autors de lletres que les cantaven ells mateixos. Aquest va ser el model, vam voler fer-ho en català i a la nostra manera", explica Espinàs. "No era una cançó ballable ni frívola, sinó una cançó nova que parlava de temes socials, polítics, de problemes de la vida".
"A banda de Brassens n'hi havia d'altres, com Léo Ferré i Jacques Brel. Però Brassens va ser el primer exemple que hi podia haver una cançó que fins aleshores aquí no existia, una mica literària i una mica social, que es dirigia a la gent i en català", continua l'escriptor. "D'alguna manera marcava una línia per a algú que tenia vocació de convertir-se en cantant públic. Això va fer que aquí sortís gent inquieta per la situació vigent, i van acabar apareixent Llach, Serrat i Maria del Mar Bonet".
Espinàs va ser clau perquè la cançó de Brassens arribés a Catalunya. "Vaig traduir-ne algunes cançons quan començava la Nova Cançó per poder-les cantar". L'escriptor en va enregistrar algunes a l'àlbum Espinàs canta Brassens (1962).
Alhora, Brassens va influir molt, indirectament, el naixement de la nova cançó. "En Miquel Porter es va assabentar que l'Espinàs novel·lista també feia cançons i que havia traduït Brassens, ens vam posar en contacte i així van néixer Els Setze Jutges".