Àlex Rigola i el triomf dels "herois del 23-F"

El director adapta el llibre 'Anatomia d'un instant' de Javier Cercas al Teatre Lliure

Una escena de '23 F Anatomia d'un instant'
3 min

BarcelonaEl 23-F va fer emergir un tipus d'heroi que avui dia ha desaparegut. L'obsessió social per atraure el màxim nombre de seguidors a les xarxes ha acabat amb aquell heroi "que sap plegar quan toca, que abandona la seva posició a favor d'un bé comú", diu el director i dramaturg Àlex Rigola. Traslladar a l'escenari el llibre de Javier Cercas Anatomia d'un instant ha evidenciat, des del seu punt de vista, el triomf de l'heroi clàssic en la societat actual. "Una persona pren valor en funció del nombre de seguidors que té. En termes polítics, predomina més l'heroi de conquesta que no pas el del pacte", reflexiona el director teatral. A 23 F Anatomia d'un instant, que s'estrena el 8 d'abril al Teatre Lliure de Gràcia, Rigola repassa els esdeveniments d'aquell dia històric mitjançant els personatges que el van protagonitzar. Adolfo Suárez, Manuel Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo prenen les regnes de la situació, que, a través del teatre, reviuen amb tots els seus pensaments, conviccions i contradiccions. "Són uns herois que et posen en una situació molt estranya. M'interessava la dualitat dels personatges, el fet que no els voldries tenir a prop però que acabes admirant la posició que tenen", assenyala el director.

Després de revisitar La gavina de Txékhov la temporada passada, Rigola aborda el passat més recent amb una proposta que reflexiona sobre la recuperació de la democràcia a l'estat espanyol. Ho fa amb els actors Pep Cruz, Roser Vilajosana, Enric Auquer i Xavi Sáez, que a escena exerceixen més de narradors que no pas de personatges. "Són quatre veus amb un cert sentit de joglar. Cadascun té la missió de fer el seguiment d’algun personatge, però no és una història exactament dialogada. Només reproduïm les converses que tenim coneixement que van ser dites, la resta s’explica en format de narració", precisa Rigola, i Pep Cruz afegeix: "La feina dels actors aquí és la d’un narrador de contes. Ens obliga a passar per tots els colors d’una narrativa de cara al públic".

Una gran pantalla en la qual es projecten fotografies del moment fa de teló de fons de l'obra, que a través de les imatges s'endinsa en els detalls de cada personatge. "Quan tractes temes històrics i polítics, el millor que pots fer és posar-te a segona fila i observar què va passar. Cercas té una manera de treballar la història que fa dels protagonistes persones polièdriques i molt humanes", explica el director, que abans de portar l'obra a escena va parlar amb l'escriptor. Cercas va llegir la primera versió del muntatge i va donar llibertat absoluta a l'equip per adaptar-lo.

La transformació política de Suárez

Una de les figures amb més matisos és Adolfo Suárez, de qui Rigola destaca la transformació política que va experimentar. "D'entrada és un arribista falangista que busca la pròpia recuperació escalant posicions, sent molt servicial i molt bon executor. Hi ha un moment que li toca ser demòcrata i ho fa, s'acaba creient el personatge", diu Rigola. L'espectacle fa una dissecció del personatge i de tot el que va implicar. "És algú molt identificat amb l'època franquista, i amb qui d'entrada no aniries a sopar, però hi ha una èpica que el fa especial", afegeix el director, que posa èmfasi en la "complexitat humana" que s'extreu de la novel·la de Cercas i que ell ha procurat reproduir a escena.

Xavi Sáez a '23 F Anatomia d'un instant'.

Per a Rigola, una de les qüestions fonamentals del cop d'estat és l'acord que provoca entre persones políticament allunyades. "En aquell moment sabien que per damunt de tot s’estava jugant amb la democràcia, i hi va haver un pacte entre tots. Això que es fa en tants pocs mesos és ara molt alliçonador per a nosaltres, però sembla que després ha estat impossible de mantenir", assenyala el director, que lamenta "les posicions enrocades de dretes i esquerres, i de nacionalismes diferents, que ens han portat a un territori de ficció i de no trobar pactes". 23 F Anatomia d'un instant rescata aquell esperit d'un fet que ara fa 40 anys. L'espectacle serà al Lliure fins al 2 de maig i, després, farà gira per Catalunya. El 23 de febrer de l'any vinent s'estrenarà, en una versió en castellà, al Teatro de la Abadía de Madrid.

stats