Pintura
Cultura28/07/2022

2024: la data d'obertura del futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

Tot el projecte tindrà un cost d'uns 12 milions d'euros

Sant Feliu de GuíxolsEl futur espai Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols està més a prop de convertir-se en realitat. L’Ajuntament ha anunciat que al setembre començarà la urbanització de l’entorn de la plaça i que l’any vinent s’iniciarà la reforma del monestir, que acollirà les sales expositives. L’alcalde, Carles Motas, ha indicat que tot el projecte costarà uns 12 milions d’euros, però que faran les actuacions necessàries per poder obrir "a finals del 2024". “És a dir, a l’estiu del 2025 ja tindrem l’exposició permanent ubicada al seu espai”, ha afegit Motas. El futur edifici acollirà la col·lecció de pintura catalana de la baronessa Carmen Thyssen i, aquest agost, es podran veure una trentena de les obres que en formen part en una nova exposició virtual anomenada (In)visible

La idea de l’equip de govern és començar aquest setembre les obres d’urbanització de l’entorn, que acabarien entre el febrer i el març del 2023. Tot seguit s’iniciaria la primera fase de la reforma del monestir, amb les obres de climatització, el condicionament de la primera i la segona planta, i la construcció del cub, situat on havia d’anar el claustre que mai es va arribar a construir. “No fa falta acabar tot el projecte per obrir. Parlarem amb el despatx Nieto-Sobejano, que va guanyar el concurs, perquè concretin quines parts són necessàries per poder obrir, i després l’anirem completant per fases”, ha assenyalat l’alcalde. 

Cargando
No hay anuncios

Motas fa anys que està en converses amb les diferents administracions per materialitzar en partides econòmiques el seu compromís a invertir en el projecte. Dels 12 milions que costa tota la reforma, fins ara compten amb 1,2 milions de la Diputació de Girona, 500.000 euros de l’Estat i entre 1,8 i 2,1 milions de la Generalitat. Paral·lelament, l’Ajuntament s’està presentant a diferents subvencions i línies de finançament, i ja ha aconseguit 1,4 milions dels fons europeus Next Generation per dur a terme les obres de climatització i les obertures de l’edifici històric. 

Viatge virtual per 33 obres

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols ha fet aquestes declaracions durant la presentació de l’exposició que oferiran aquest estiu i que no té res a veure amb cap activitat que han organitzat fins ara. Així, per primera vegada, l’Espai Thyssen oferirà una exposició virtual, (In)visible, Digital Exhibition, Bits of Carmen Thyssen-Bornemisza Collection, que consisteix en una projecció de set minuts que viatja per 33 obres de la pintura catalana de la col·lecció de la baronessa. La mostra es podrà veure entre el 5 i el 15 d'agost en un cub situat a la plaça de l'Abadia –on anirà el futur museu– i estarà disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès).  

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, que no hi hagi quadres físicament no vol dir que sigui una mostra “menor o descafeïnada”, segons ha recalcat el director de la col·lecció, Guillermo Cervera, que ha destacat que, amb aquesta proposta, busquen explorar “nous llenguatges” i arribar a un públic més jove. La comissària de la mostra, Pilar Giró, ha afegit que tots els quadres que es veuran s’han vist en alguna de les exposicions temporals que han organitzat els últims anys, excepte un: El moll de Josep Amat. “És el moll de Sant Feliu de Guíxols, i l’hem triat perquè és una picada d’ullet a la transformació de la ciutat: és de quan comença a convertir-se una ciutat turística”, ha recordat Giró.

En aquest sentit, Motas ha recalcat que el futur Espai Thyssen és el projecte cultural “més ambiciós” del país i que forma part d’un pla estratègic “vital i global”. “Volem transformar el model econòmic de la ciutat perquè es basi en la cultura. Ara està basat en el turisme de sol i platja, i no hi volem renunciar perquè ha donat bons resultats, però volem que la cultura esdevingui l’eix essencial”, ha subratllat l'alcalde.