Música

19.000 persones accepten l’aposta del Cruïlla

El cribatge de la segona jornada del festival detecta 83 positius de covid en els tests d’antígens

El públic del Cruïlla durant el concert de Carolina Durante.
3 min

BarcelonaEn els primers concerts que es van poder fer durant la pandèmia, les mesures sanitàries eren tan aclaparadores que costava molt viure’ls com a manifestacions artístiques. A poc a poc, però, va ser possible abstraure’s de la parafernàlia pandèmica i gaudir els concerts ben bé com abans, tot i que sempre asseguts i amb mascareta. Ja ho teníem per la mà i de sobte arriba aquest singular Tour d’Antígens format pels festivals Vida, Canet Rock i Cruïlla. I ha calgut interioritzar nous protocols, aprendre a gestionar prudències i entusiasmes i saber llegir dades com ara els 83 positius de covid que s’havien detectat ahir fins a les 21 h en 18.184 tests d’antígens (dijous van ser 126 de 15.000), segons la informació facilitada pel festival.

En algun moment entre la cua per passar el test i el recinte dels concerts, el cervell decidia seguir el consell de Cruyff: sortiu i gaudiu. I és així com ahir es va desenvolupar la segona jornada del Cruïlla al Parc del Fòrum, amb quatre escenaris en funcionament i 19.000 persones lliurades a la passió de la música en directe. Per exemple, durant l’excitant actuació del quartet madrileny Carolina Durante. “Feia més d’un any que no veia això”, va dir el cantant, Diego Ibáñez, després de veure com el públic saltava amb les primeres cançons. Aprofitant l’energia generada, van tocar Nuevos vicios, Buenos consejos, peores personas i Necromántico sense treva, com si fos l’últim dia que podrien ballar a cop de punk-pop fins ves a saber quan. A aquestes altures, Ibáñez havia d’agafar aire per descansar però sobretot per assimilar que era real el que estava passant davant de l’escenari (amb la gent encara emmascarada). I aleshores va atacar En el parque de las balas i va poder comprovar com les primeres files es lliuraven a un tempo ràpid i una tornada amb l’ànsia dels assedegats. Tot això en el primer bloc del concert i quan encara no havien entrat en joc la majoria dels himnes de Carolina Durante, protagonistes en un tram final exultant.

De la rumba a la nostàlgia

La tarda havia començat menys frenètica, amb Gertrudis obrint l’escenari de l’amfiteatre del Fòrum. El públic mirava de mantenir les distàncies formant grups bombolla que vistos des de dalt de la graderia semblaven illes d’un gran arxipèlag. Però quan va arribar la rumba catalana Samarreta d’imperi, el ball va fer la seva màgia i els grups van començar a acostar-se.

Intens va ser el concert de la xilena Ana Tijoux, sobrada de talent i poderosa en el discurs emancipador, antipatriarcal i anticolonial. Tijoux ha anat modulant una fusió musical que tan aviat remena formes de hip-hop amb la profunditat del dub com s’enlaira amb funk, contundència rítmica i elements diversos del folklore sud-americà. A més, disposa d’eines com una secció de vent i un teclista que l’ajuden a fer més ballables les cançons i, quan ja té el públic ballant, deixar anar bombes com Mi verdad i Cacerolazo, la cançó amb què va donar suport a les protestes contra el govern xilè de Sebastián Piñera. 

En el mateix escenari que Tijoux, però més tard, Amaral van sortir amb l’ímpetu de les onades imparables, encadenant èxits pretèrits i permetent que el públic regirés totes les nostàlgies del món cantant Son mis amigos, una cançó sobre amistats i precarietats diverses a la qual la pandèmia concedeix una quarta edat. Després van abaixar la intensitat, i en el moment de tancar aquesta crònica mantenien una gentada pendent d’ells. La mateixa gentada a la qual encara els esperaven concerts multitudinaris de Manel, Two Door Cinema Club, Novedades Carminha i Zoo.

Salut no s’ha plantejat cancel·lar el Cruïlla

Per a la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, “no és prudent” fer esdeveniments com el Cruïlla en una situació epidemiològica com l’actual. És a dir, amb una incidència acumulada a 14 dies de 1.980 contagis per 100.000 habitants en la franja d’edat de 15 a 29 anys: 1.200 més que fa una setmana. En declaracions a Catalunya Ràdio, Campins va explicar que esdeveniments que apleguen 20.000 persones són “grans disseminadors”. Tanmateix, el departament de Salut no s’ha plantejat cancel·lar el Cruïlla.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va fer una crida a “l’autoprotecció” del públic, i va recordar que el Cruïlla té l’autorització del Procicat. En la mateixa línia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va fer una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva, i va elogiar “l’esforç impressionant” que ha fet el festival per complir amb la normativa sanitària al costat de les autoritats.

stats