Urkullu es compromet amb la independència basca
El PNB referma el compromís explícit amb la independència i escalfa motors per tornar al govern basc. Iñigo Urkullu, reescollit líder, compta les hores de Patxi López, del PSE, com a lehendakari.
BARAKALDO."Ahir, Irlanda. Avui, Escòcia. Demà, Euskadi". Iñigo Urkullu va celebrar la seva reelecció -per unanimitat- al capdavant del PNB fent una crida a aconseguir la independència d'Euskadi en l'horitzó del 2015. "Res ni ningú faran variar el compromís del partit en favor de la plena sobirania del País Basc", va assegurar Urkullu, que és al càrrec des del 2007, quan va substituir Josu Jon Imaz.
Aquest enfortiment de l'eix nacional del discurs del PNB s'explica, en gran part, pel bon moment de forma de l'esquerra abertzale, que en les dues últimes convocatòries electorals (les municipals del maig i la corresponent a les eleccions espanyoles del 20-N) ha obtingut molt bons resultats amb Bildu i Amaiur. Es tracta de dues formacions que han foragitat el PNB de la seva posició tradicionalment hegemònica, i els nacionalistes bascos no volen que la tendència segueixi en els comicis al Parlament basc que se celebraran, si el lehendakari Patxi López (PSE) no els avança, l'any 2013.
De fet, un dels documents estratègics aprovats per l'assemblea dels nacionalistes considera que la "rehabilitació" de l'esquerra abertzale obre la porta a una sensibilitat política del món nacionalista que "aspira a la substitució del PNB com a principal força política abertzale". Aquesta ponència política va haver de ser refeta per part dels militants durant l'assemblea, perquè el full de ruta del PNB va ser dissenyat abans que ETA anunciés el cessament definitiu de la seva activitat armada el 20 d'octubre.
Urkullu va defensar la institucionalització i constitucionalització d'Euskal Herria sencer, incloent-hi Navarra i els territoris bascos que pertanyen a l'estat francès. "Aquesta és la meta, i assolir-la serà com tornar a néixer", va argumentar el dirigent nacionalista.
Amb la vista posada al 2013
El discurs d'Urkullu també va estar destinat, en bona part, a fer una crida a recuperar el govern basc, que el PNB va perdre a mans del PSE i el PP l'any 2009. "Euskadi es mereix un altre govern, un govern basc de debò, un govern del PNB", va reiterar el dirigent nacionalista. Malgrat això, no va fer cap referència sobre qui serà el candidat dels nacionalistes a les eleccions del 2013.
Pel que fa al procés de pau, Urkullu va reclamar el desarmament d'ETA i va demanar -sense citar directament l'esquerra abertzale- que "es reconegui l'error continuat d'un passat politicomilitar ple de negació de llibertats".