PROCÉS PER MAGNICIDI
Crònica01/07/2011

El Tribunal de l'ONU acusa Hezbol·lah de la mort de Hariri

El fiscal general libanès va rebre ahir l'acta d'acusació del Tribunal Especial per al Líban, que jutjarà l'assassinat del primer ministre l'any 2005, Rafiq Hariri, un judici que podria desestabilitzar el país.

Marc Font
i Marc Font

JERUSALEM.Celebrada amb trets a l'aire en alguns barris sunnites de Beirut i rebutjada frontalment en les zones sota control de Hezbol·lah, l'acta d'acusació que el Tribunal Especial per al Líban (TEL), encarregat d'esclarir l'assassinat de l'exprimer ministre Rafiq Hariri, va entregar ahir al fiscal general, Said Mizra, pot haver obert la capsa de Pandora a una nova crisi política al sempre inestable país dels cedres.

L'acta té unes 150 pàgines i inclou l'ordre d'arrest per a quatre persones, dues de les quals estarien vinculades a Hezbol·lah, el partit-milícia xiïta que des de fa dues setmanes és el més poderós del govern libanès. Són Mohamad Badredin, cap d'operacions especials del grup, i Salim Aiash, líder de la cèl·lula que hauria executat l'operació, segons el rotatiu local Daily Star . Els altres dos acusats d'estar implicats en el magnicidi són Hassan Issa i Assad Sabra.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre, Najib Mikati, va avançar que el seu govern actuarà de manera "responsable i realista". "Afrontem una nova realitat i hem de ser-ne conscients, tenint en compte que són acusacions i no veredictes", va declarar Mikati, al càrrec des del gener, quan va rellevar Saad Hariri, fill del polític mort.

Perill de desestabilització

Cargando
No hay anuncios

Des de París, on resideix actualment, l'exprimer ministre i líder de la coalició pro occidental 8 de Març va afirmar que es tractava d'un "moment històric", després de "molts anys de paciència i lluita" per conèixer qui hi havia darrere l'assassinat del seu pare. Analistes locals veuen complicat que les detencions es portin a terme, ja que actuar contra Hezbol·lah podria desestabilitzar el fràgil equilibri del país.

El grup xiïta compta amb el suport dels governs de Síria i l'Iran i sempre ha negat qualsevol implicació en la mort de Hariri, com ha fet el règim de Baixar al-Assad, centre de les sospites inicialment. De fet, la crisi política desfermada arran del magnicidi va fer que les tropes sirianes abandonessin el Líban després de tres dècades.

Cargando
No hay anuncios

Hezbol·lah mai ha reconegut el TEL -creat per l'ONU a petició del govern libanès el 2007-, al qual acusa d'estar polititzat i de ser una eina dels Estats Units i Israel. Per aquest motiu, reclama que el Líban aturi qualsevol participació en la cort. La col·laboració amb el TEL és el que va portar Hezbol·lah a retirar els seus ministres del govern el 12 de gener, cosa que va forçar la caiguda de l'executiu encapçalat per Saad Hariri.

Najib Mikati va trigar cinc mesos a formar un nou govern, formalitzat el 13 de juny amb una majoria aliada a la força xiïta. Rafiq Hariri, primer ministre en dues etapes durant deu anys, va morir el 14 de febrer del 2005 juntament amb 22 persones més arran de l'explosió d'un cotxe bomba al centre de Beirut.