Crònica24/11/2011

Sindicats i Ensenyament xoquen per l'Escola per l'Èxit

Els sindicats de l'ensenyament públic reclamen a la consellera Rigau que aturi el programa Escola per l'Èxit, que s'aplica des d'aquest mes en quatre instituts catalans per combatre el fracàs escolar.

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BARCELONA.El programa Escola per l'Èxit, que trasllada a Catalunya el projecte internacional Teach for All, ha aixecat polseguera entre els sindicats de mestres i professors de l'escola pública. USTEC, CCOO, UGT i CGT han carregat en contra de la iniciativa, segons la qual vuit joves amb alts expedients acadèmics treballaran durant dos anys com a professors en quatre instituts de Catalunya -dos de l'Hospitalet de Llobregat i dos de Badalona- per ajudar els professionals del centre a combatre els seus alts índexs de fracàs escolar. Els representants dels docents públics demanen a la consellera que aturi el projecte, en considerar de dubtosa legalitat que persones seleccionades i pagades per una fundació privada exerceixin la docència en centres públics catalans.

Cartes a la consellera

Tal com va avançar l'ARA diumenge, la iniciativa sorgeix d'un conveni entre el Departament d'Ensenyament, la Universitat Autònoma de Barcelona i la fundació Empieza por Educar, una entitat nascuda amb l'objectiu de traslladar a casa nostra el programa Teach for America, que fa 21 anys que s'aplica als Estats Units i que s'ha reproduït en 19 països sota el nom Teach for All. La fundació, que rep finançament de la Fundación Botín i la Fundació La Caixa, entre d'altres, va dur a terme un procés de selecció d'un any per escollir els joves més capacitats i emprenedors, i formar-los en el mètode pedagògic de foment de les expectatives de l'alumne que segueix la filosofia del projecte internacional.

Cargando
No hay anuncios

El sindicat CCOO ha enviat una carta a la consellera Irene Rigau per demanar explicacions sobre el programa, en què alerta que "aquesta organització té un ideari i principis que no han passat pel debat, la reflexió i aprovació de la comunitat educativa dels centres". USTEC va anar més enllà, en considerar la iniciativa com "un pas més cap a la privatització de l'ensenyament públic", i assenyala especialment els "banquers i executius" que donen suport a la fundació Empieza por Educar, uns arguments que també va utilitzar UGT. El primer a criticar el projecte, però, va ser el sindicat CGT, que la setmana passada va enviar una carta a la consellera Rigau en què denunciava que en algun dels quatre centres s'estava utilitzant el programa per "separar els alumnes amb més dificultats dins de l'horari lectiu" perquè els donin classe els joves de l'Escola per l'Èxit.

Des d'Ensenyament assenyalen que és decisió de cada centre la fórmula concreta d'intervenció dels joves del programa. A més, recorden que l'article 84 de la llei d'educació de Catalunya insta el Govern a "afavorir iniciatives i projectes d'innovació pedagògica per estimular l'èxit escolar" i li permet fer-ho "en vinculació amb les universitats, els sectors econòmics o altres organitzacions", tal com es dóna ja en altres projectes, com ara Escoles Tandem, impulsat en conveni amb l'Obra Social CatalunyaCaixa.